2024. április 19., péntek

Ha van érdeklődés, lesz szennyvízcsatorna is

Eddig a szükséges aláírások mintegy fele gyűlt össze Palicson

Javában folyik az aláírásgyűjtés a palicsi lakosok körében arról, hogy ki szeretne rácsatlakozni a majdani szennyvízcsatorna-hálózatra. Legalább hétszáz palicsi háztartásnak kell jeleznie rákapcsolódási szándékát ahhoz, hogy a németországi Kfw Bank jóváhagyja azt a 6,5 millió euró értékű, vissza nem térítendő támogatást, mely a Palicsi-tó és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését szolgálja, és amiből a hálózat is kiépülne.

Palicson a szennyvízelvezető-csatornára történő rákapcsolódás díja 27 ezer dinár, amit kétéves részletfizetéssel is törleszthetnek a polgárok

Palicson a szennyvízelvezető-csatornára történő rákapcsolódás díja 27 ezer dinár, amit kétéves részletfizetéssel is törleszthetnek a polgárok

A támogatás odaítélésének egyik feltétele, hogy kiépüljön Palicson a városi szennyvízcsatorna-hálózat. Bognár Tibor, a palicsi helyi közösség titkára lapunknak elmondta, jelenleg mintegy 1400 háztartásnak nincs szennyvízelvezetése, és ha kiépülne a hálózat, akkor mintegy 1200 háztartás kapcsolódhatna rá a hálózatra, vagyis az itt élő lakosság majdnem egésze.

– Nagyon fontos, hogy az emberek jelezzék a rákapcsolódási szándékukat a szennyvízcsatorna-hálózatra, mert ha most nem élünk a lehetőséggel, nem hagyják jóvá a pénzt, és akkor a szennyvízcsatorna sem fog kiépülni. Aki teheti, ezen a héten vagy a jövő hét folyamán, de legkésőbb a hónap végéig még jelentkezzen, mert kifutunk az időből. A helyi közösségben minden munkanapon 8 és 13 óra között gyűjtjük az aláírásokat, a Vízművek levélben is értesítette a polgárokat, így a válaszlevél visszaküldésével is feliratkozhatnak az emberek a listára, de a Vízművek tolóablakainál is megtehetik ugyanezt. A helyi közösségben nagyjából háromszáz aláírás már összegyűlt, az ezzel kapcsolatban tartott lakossági fórumon is aláírtak már néhányan, de gondolom vannak, akik levélben küldik vissza a szándéknyilatkozatot, úgyhogy talán négyszázan már jelezték, hogy élnének a lehetőséggel. Nagyon remélem, hogy a határidő lejárta előtt sikerül elérni a minimális hétszázas számot – mondta Bognár Tibor, kiemelve, nagyon fontos, hogy azok is jelentkezzenek, akik nem Palicson élnek, de van ott hétvégi házuk, és mindenképpen érintettek, hiszen a Palicsi Víkend-telep egészén kiépül majd a hálózat.

Jelenleg a város mintegy 35 százalékán van szennyvízcsatorna-hálózat, és ha Palicson is kiépülne, a lefedettség elérné a nyolcvan százalékot. Sánta Csaba, a Vízművek és Csatornázási Közvállalat beruházási és fejlesztési részlegének vezetője elmondta, amennyiben megfelelő számú polgár jelzi a rákapcsolódási szándékot, akkor a tervek szerint mintegy 28 kilométer hosszan fektethetnek le vezetékeket, de ez attól is függ, hogy a közbeszerzési pályázaton mennyi lesz az egységár és mennyi pénz jut majd rá. Hozzátette, a Palicsi-tóhoz közelebbi utcák élveznek elsőbbséget, a távolabbi és ritkábban lakott területek később kerülnek sorra, vagy ha szükséges, azok maradnak ki. – A rákapcsolódás díja 27 ezer dinár, amit akár 24 havi részletre is ki lehet fizetni, és úgy vélem, ez nagyon kedvező ajánlat, mellyel élni kell. A szerződéskötésre azután kerül sor, hogy jóváhagyják a pénzt a munkálatokra, ami legkorábban jövő év tavaszán veheti kezdetét, és legalább egy évig tart majd. Az utcai hálózat mellett kiépül majd egy 5,5 kilométer hosszú összekötő csatorna is, vagyis a meglévő palicsi szennyvíztisztító és a városi gravitációs csatorna nyomóvezetékkel lesz összekötve. A palicsi szennyvíztisztító helyén csak pumpaállomás lesz, ahol mechanikai tisztítás folyik majd, és egy kiegyenlítő tartályban gyűlik össze a szennyvíz, amit aztán elvezetnek a városi szennyvíztisztítóba – magyarázta Sánta Csaba.

Elmondta, a német bank jelezte, hogy ha nem lesz kihasználva a szennyvízcsatorna, és ezáltal nem valósul meg a tavak olyan szintű védelme, amit ők elvárnak, akkor nem ad rá pénzt, hiszen az elsődleges cél, hogy megvédjék a tavakat a szennyvíztől, márpedig hiába van kiépítve a hálózat, ha az emberek nem kapcsolódnak rá. Hozzátette, a bank azt szerette volna, hogy a Vízművek előszerződést kössön az emberekkel, de a szerbiai törvények értelmében ilyesmire nincs lehetőség, ezért úgy módosult a megállapodás, hogy akkor legalább hétszázan jelezzék, hogy rákapcsolódnak a hálózatra, amikor az kiépül.

A lényeg az, hogy ha az emberek most nem jelzik a rákapcsolódási szándékukat, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem kapjuk meg a pénzt, mert önerőből ezt nem tudjuk finanszírozni. Pár napon belül lejár a határidő, és jó lenne, ha meglenne a megfelelő számú aláírás, mire találkozunk a Kfw Bank képviselőivel – hangsúlyozta Sánta Csaba.