2024. április 20., szombat

Elsőként Zentán: Zona Zamfirova 2

A film forgatócsoportja és szereplői Tatjana Balóval, a zentai kkt. elnökével

A film forgatócsoportja és szereplői Tatjana Balóval, a zentai kkt. elnökével

Jóval a belgrádi bemutató előtt, Szerbiában elsőként Zentán vetítették le Stevan Sremac Zona Zamfirova című regényéből készült azonos című, nagy sikerű film folytatását. Az észak-bácskai városban szeptember végén, a városháza oszlopcsarnokában forgattak a belgrádi filmesek.

A film zentai előbemutatója előtti sajtótájékoztatón Miroslav Mitić, a film producere köszönetet mondott a zentai önkormányzatnak, hogy a támogatásukról biztosította, és a zentai városházán lehetővé tette a film zárójelenetei egy részének a leforgatását, s reményének adott hangot, hogy Pirot városához hasonlóan Zenta is megkapja a „filmbarát község” minősítést. Mitić szerint a város területén, illetve a környékén forgatni óhajtó filmstábok gond nélkül eljöhetnek Zentára, mivel a filmjük készítése során a községi önkormányzat bebizonyította, hogy együtt tud működni a forgatócsoportokkal. A zentai városházán egyébként a filmnek a Petar Karađorđević, szerb király udvarában játszódó zárójeleneteit forgatták le, s a film szereplői mellett statisztaként a helybéli Miroslav Antić Amatőr Kamaraszínház színészei is részt vettek a munkában – mesélte Jug Radivojević, a film rendezője, s hozzátette, hogy a film forgatása fél éven keresztül tartott, és számos helyszínen, mintegy ötven színésszel és statiszták sokaságával dolgoztak együtt. Radivojević egyben abbeli reményének is hangot adott, hogy a film első részéhez hasonlóan a második rész is rendkívül sikeres lesz, s sokáig vetítik majd a filmszínházakban.

Tatjana Balo, a zentai képviselő-testület elnöke az újságíróknak elmondta, hogy a szerzők nem véletlenül választották a várost a zárójelenetek leforgatásának helyszíneként, mivel a Zona Zamfirova című regényt Stevan Sremac zentai születésű irodalmár írta, aki egész életében kihangsúlyozta a város iránt érzett szeretetét. A Sremac regénye alapján készült filmet tizenöt évvel ezelőtt kezdték el vetíteni, s mintegy másfél millió nézőt vonzott a mozikba, és ezzel minden idők legsikeresebb szerb filmje lett.

Zone és Mane szerelmének a történetét, a történet második részében Ivana és Miroslav Mitić szőtte tovább, a főhősöket pedig Brankica Sebastijanović és Milan Vasić játssza.