2024. március 29., péntek

Jeftiniji krediti ipak skuplji

Radovan Jelašić: U Srbiji država smatra primarnim pitanje špekulisanja devizama

Krediti u dinarima obično su najskuplji ali devizni predstavljaju veliki rizik, jer je kurs veoma teško predvideti. Slično švajcarskom franku, recimo iznenadan rast dolara može korisnike kredita u dolarima da stavi u tešku situaciju- rečeno je u Beču na „Euromoney“ konferenciji.

Radovan Jelašić, bivši guverner banke, smatra da je zbog trenutne situacije najbolje rešenje da se država zaduži u dinarima iako to po sadašnjim proračunima košta više. Dosadašnja praksa je pokazala da je u Srbiji primarno šprekulisanje devizama, jer i pored toga što kredit u dolarima deluje kao jeftinija opcija, ne smemo ignorisate moguće rizike. Fizička lica i domaćinstva se kontinuirano upozoravaju na moguće rizike deviznih kredita, a isto tako treba biti oprezan i sa javnim finansijama- upozorio je nekadašnji guverner.  Jelašić je, međutim pohvalio stanje srpske privrede i trenutne monetarne politike. Smatra da se situacija nije mnogo promenila u odnosu na raniji period. Kao što je poznato, srpski stručnjak za finansije mađarskog porekla, ispunio je svoju dužnost guvernera Nardone Banke Srbije u periodu između 2004-2010 godine.  Sadašnja politika centralne banke pokušava da eliminiše promene kako bi se izbegla oscilacija kursa. Centralna banka stimuliše korišćenje kredita i depozita u dinarima. Na konferenciji „Euromoney“ u Beču, guverner je podsetio na probleme kredita u švajcarskim frncima kao i na moguće rizike koje to može izazvati. Od 2011.godine, Jelašić radi u filijali Erste banke u Mađarskoj, gde je iznos kredita u švajcarskim francima bio četiri puta veći od svih banaka u Srbiji, tako da je Mađarska imala osamnaest puta veći iznos nego Srbija.  Problem je mogao da se reši težim putem, i po cenu ozbiljnih gubitaka za banke. Kao rezultat toga, danas je u Mađarskoj ukupan iznos deviznih kredita oko dva miliona evra.

Podrška inovativnim preduzećima

Na konferenciji, predstavnici Evropskog investicionog fonda (EIF) i Unicredit banke potpisali su sporazum o saradnji na osnovu koje će osam država, uključujući i Srbiju, povećati inovativne aktivnosti malih i srednjih preduzeća. EIF je prvobitno stvoren kako bi podržao kapitalne investicije u malim i srednjim preduzećima, pre svega u početnoj fazi i tehnološkom razvoju trgovine. Iznos od 160 miliona evra biće realizovan na teritoriji Srbije, Mađarske, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Doba neizvesnosti

Ove godine, je 22. put bila organizovana  međunarodna konferencija „Euromoney“ u Beču, gde je pored Jelašića bilo i drugih predavača iz Mađarske. U organizaciji poznatog londonskog magazina o finansijama, na dvodnevnom skupu učestvovali su poslovni lideri, investitori i politički stručnjaci. Konferenciju je otvorio Hans Jorg Šeling, austrijski ministar finansija, koji se osvrnuo na nedavna politička i ekonomska dešavanja. Rekao je da živimo u eri neizvesnosti, da Unija ima dosta nedovršenog posla, a da su najveći problemi u finansijskom sektoru nesigurni krediti. Na konferenciji se tradicionalno analiziraju finansijski izgledi u Centralno-Evropskoj regiji, na godišnjem nivou.