2024. március 29., péntek

Veszélyben a távfűtés Zentán

A decemberi számlákat sürgősen fizessék be a fogyasztók! – A Srbijagas elzárhatja a gázcsapot

A Srbijagas kedden zárolta a zentai Elgas Közvállalat folyószámláját a kifizetetlen decemberi gázszámla miatt. A városi távfűtésre elhasznált földgázért több mint 28 millió dinárral tartozik az Elgas. Az összeget öt napon belül ki kellene fizetni, ellenkező esetben a Srbijagas beválthatja fenyegetését, és elzárhatja a gázcsapot, ami a távfűtés végét jelentené – hangzott el a fűtési gondokkal kapcsolatban megtartott tegnapi sajtótájékoztatón. A lakossági gázszolgáltatást nem érinti az esetleges gázkorlátozás.

Győri István alpolgármester kéréssel fordult a zentai polgárokhoz, hogy az elkövetkező napokban legalább részben törlesszék a decemberi fűtésszámlákat, nehogy bekövetkezzen a legrosszabb, és fűtés nélkül maradjon a város, a távfűtött lakások, a közintézmények, az óvodák és iskolák. Az önkormányzat törleszti a hatáskörébe tartozó közintézmények fűtésszámláját, és ugyanezt kérik a polgároktól is. A távfűtést igénybe vevő magánszemélyek több mint 29 millió, a jogi személyek pedig 28 millió dinárral tartoznak a fűtésért. Az összesen több mint 57 millió dinár adósság azt mutatja, hogy a fogyasztók egy része, habár igényli a fűtést, nem fizeti a számlákat.

A városházán megtartott sajtókonferencián Boško Petrović, az Elgas igazgatója elmondta, hogy a közvállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy a zord napokban is folyamatos legyen a távhőszolgáltatás. Az elhasználódott vezetékekből átlagban óránként 9-10 köbméter meleg víz szivárog, folyik el a talajba, ami nagy veszteséget jelent a szolgáltató számára. Amikor a szivárgás mértéke meghaladja a 12 köbmétert óránként, nem győzik pótolni az elfolyó vizet, ilyenkor leesik a rendszerben a nyomás.

A cukorgyártól átvett gázkazánok műszaki állapota és a több mint 30 kilométert kitevő hővezeték elhasználtsága miatt a távhőszolgáltatás hatásfoka alig éri el a 40 százalékot, ami hosszú távon tarthatatlan, nagyok a veszteségek, és a mostanihoz hasonló még egy telet nem bír ki a rendszer. Az önkormányzatnak sürgősen megoldást (értsd: pénzt) kell találnia a városi távfűtés elhatalmasodó gondjaira.