2024. április 25., csütörtök

Kedvezmény a nagycsaládosoknak

Az önkormányzat döntése értelmében azok a családok, amelyek három vagy több gyermeket nevelnek, kedvezményben részesülnek a kommunális költségek fizetésénél.

Kedvezményre azok a családok jogosultak, amelyeknek három vagy több gyermekük, és újvidéki bejelentett lakhelyük van. A gyermekekre az iskoláztatásuk végéig, illetve legtovább 26. életévükig jár kedvezmény. Kedvezményre jogosultak azok is, akik Koszovóról menekültek el, és Újvidéken telepedtek le. Abban az esetben kérvényezhető a kommunális költségekre vonatkozó kedvezmény, ha az Informatika-számla a kérvényt benyújtó személy nevére szól, és ha minden eddigi számlát idejében befizetett. Az újvidéki önkormányzat döntése azokra a szolgáltatásokra vonatkozik, amelyeket a Városi Távfűtő Művek közvállalat, a Városi Vízművek közvállalat és a Čistoća közvállalat biztosít. A felsorolt szolgáltatásokat az Informatika összesített közműszámláján keresztül fizetik a polgárok.

A kommunális szolgáltatásokra vonatkozó kedvezmény a három-, négy- és ötgyermekes családok esetében 30 százalékos, a hat-, hét-, és nyolcgyermekes családoknak 40 százalék, a kilenc és többgyermekes családoknál pedig 50 százalékos.

Az idei évre vonatkozó kedvezmény kérvény-formanyomtatványa a városháza iktatóirodájában szerezhető be, illetve letölthető az önkormányzat hivatalos honlapjáról (www.novisad.rs). A kitöltött űrlapokat a városi szociális védelmi hivatalnak kell átadni a közügyek kezelésével foglalkozó városi hivatal iktatóirodájában.

A kérvény mellé csatolni kell a kérelmező anyakönyvi kivonatát, gyermekei anyakönyvi kivonatát, személyazonossági igazolványának a fénymásolatát, illetve a menekült státusát igazoló okmányt, a gyermekek iskoláztatásáról szóló bizonylatot, valamint a legutóbbi hónapra vonatkozó, befizetést igazoló közműszámlát.

A beérkezett kérelmeket a városi Szociális- és Gyermekvédelmi Hivatal legkésőbb január végéig elbírálja. Azok a családok, amelyek a folyó hónap 25-éig benyújtják kérelmüket, pozitív elbírálás esetében már kedvezményben részesülnek a folyó hónapra vonatkozóan is.