2024. március 29., péntek

A hideg hamut is elszállítják

Palics után a Sétaerdő és a Zorka helyi közösségben, valamint Kisradanovácon osztják majd az ingyenes szemeteskannákat

A Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat munkatársai a napokban fejezik be az ingyenes szemeteskukák kiosztását Palicson. Minden háztartás egy zöld, az előírásoknak megfelelő kannát kap. Így Palicson 2298 kannát osztanak ki, annyit, ahány háztartás van ebben a helyi közösségben. A kannák mellé a polgárok értesítést is kapnak a szemételhordás szabályairól, és ezentúl a szemétgyűjtő kocsik csak ezekből a kukákból viszik el a háztartási hulladékot.

– Eddig megközelítőleg 1500 háztartáshoz sikerült elvinnünk a szemeteskukákat, de mindenkihez eljuttatjuk majd – tudtuk meg Slobodan Miloševtől, a Köztisztasági Közvállalat igazgatójától. Hozzátette: – A szemeteskukák kiosztásával lefedjük majd a belvárost és a külvárosi helyi közösségeket. A mintegy 6000 szemetestartály kiosztásával sikerül majd minden városi helyi közösség igényeinek eleget tennünk. Palics után folytatjuk a kannák kiosztását a Sétaerdő helyi közösségben, a Zorka helyi közösségben és Kisradanovácon – mondta, rámutatva, hogy a kannák jelentős részét már kiosztották.

Miután a háztartások jelentős hányada fával és szénnel tüzel, megkérdeztük azt is, hogy mit csináljanak a polgárok a hamuval. A szemétgyűjtő kocsikkal elszállítják-e azt is? Az igazgató elmondta, hogy a polgárok összegyűjthetik a hamut és maguk is elszállíthatják a városi szeméttelepre. Egyébként pedig a szemétgyűjtők is elszállítják, amennyiben a hamu kihűlt, nincs benne parázs. Biztonsági okokból nem tudják begyűjteni a meleg, gyulladásveszélyes hamut.

– Az a fontos, hogy a hamu hideg legyen. Ha a polgárok azt összegyűjtik egy szemeteszsákban és a kanna mellé teszik, akkor a szemétgyűjtők azt is begyűjtik majd – mondta az igazgató.