2024. április 20., szombat

Kiút a varázstalanított világból

Boldogasszony-kiállítás Magyarkanizsán
(Puskás Károly felvétele)

(Puskás Károly felvétele)

Kedden este mutatták be a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban azt az ötvenöt kortárs magyar művész által készített Szűz Mária-ábrázolást, mely tavaly májusban elsőként Budapesten volt látható. A kiállítás anyaga a jubileumi Mária-év tiszteletére a Kárpát-medence és a diaszpóra kiemelkedő magyar művészeinek (szobrászainak, festőművészeinek, grafikusainak és textilművészeinek) alkotásait foglalja magába, Boldogasszony anyánk különféle módon való ábrázolását. Budapest, Ungvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kolozsvár után a Nemzetstratégiai Intézet és a Cnesa OMI szervezésében Vajdaságba először Magyarkanizsára érkezett a vándorkiállítás, mely februárban a következő állomásán, Zentán lesz megtekinthető. A szervezők szerint „a nemzet megmaradásának zálogát jelentő keresztény hit és nemzeti értékrend felmutatása, az alkotók egyéni olvasatában való megjelenítés” a kiállítás célja, továbbá Szűz Mária és a magyarság kitüntetett kapcsolatának ábrázolása.

A képtár vezetője, Pósa Károly a kiállítás kapcsán elmondta:

– A művész a maga látásmódját, érzelemvilágát beleviheti ezekbe a képekbe, és általuk láttathatja azt a fajta nagyon fontos eszmeiséget, amit talán elhanyagoltak az elmúlt évszázadokban. Éppen ezért a kiállításnak üzenetértéke van, mégpedig az, hogy a világ változik, úgy látszik jó irányba, és újfent az ember – ahogy Cseh Tamás mondaná – a varázstalanított világból átlép egy varázslatos, másmilyen, régebben megtapasztalt, kiismerhető és szerethető világba.

A kiállítást Tóth Norbert kurátor nyitotta meg, aki elmondta, hogy két évvel ezelőtt kért fel 55 kortárs alkotót, hogy láttassák a nagyérdeművel a kapcsolatot ég és föld, természet és teremtő között, hogy megszülessen a szakrális alkotás, mely öröktől fogva a világ rendezőelvét hordozza, mely teremteni képes, élteti, serkenti és őrzi az életet és képes egyedüliként létrehozni a kultúrát.

Dr. Zapletán Géza, helybeli esperes plébános mellett Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Hajnal Jenő elnök is jelen volt és köszöntő beszédet mondott. Hajnal Jenő szerint azért fontos, hogy egy ilyen kiállítás a Délvidéken is jelen legyen, mert hittel tölti fel az embereket és olyan emberi üzeneteket fogalmaz meg, melyek a családhoz, a közösséghez való kötődést jelképezik, és azt a közvetítő szerepet, mely mindannyiunk számára fontos.

Amikor útjára bocsátjuk ezt a kiállítást, a néző nemcsak feltöltődik, hanem újragondolhatja év elején az életét, és azt, hogy hogyan lehet úgy megújulni, hogy lélekben, szívben és erőben érezzük azt az üzenetet, amely a Boldogasszony személyiségében és jellemében mindig is ott volt.

A magyar összetartozást jelképező Mária-kultusz tudatosítását szolgáló kiállítás a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban nyitva áll az érdeklődők előtt, és díjmentesen megtekinthető egészen február ötödikéig, hétfőn, kedden, csütörtökön 8-tól 14 óráig, szerdán és pénteken pedig 14 és 19 óra között.

Nyitókép: (Puskás Károly felvétele)