2024. április 23., kedd

Refinanszírozzák a közadósságot

A tartományi kormány szerdai ülésén tájékoztatót fogadott el annak a nyilvános pályázati felhívásnak a lezárásáról, amelynek alapján ügyviteli bankot választottak hitel biztosítására, hogy refinanszírozzák Vajdaság Autonóm Tartomány közadósságának egy részét. Ez az adósság a közlemény szerint az előző tartományi kormány idején keletkezett.
A nyilvános felhívásra hat pénzintézet jelentkezett, és a bizottság értékelése szerint közülük a belgrádi Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka a.d. Beograd) adta be a legkedvezőbb ajánlatot. 1,68 százalékos effektív kamatlábat javasolt, és a felhívás minden egyéb feltételének eleget tett.
A közadósság 17,2 millió eurós részének ilyen feltételekkel való refinanszírozása 2,6 millió eurós, vagyis a Szerb Nemzeti Bank középárfolyama szerint 325 millió dináros megtakarítást jelent. A tartományi kormány megállapítása szerint a megtakarítás nagyobb, mint amennyire tavaly szeptemberben, a refinanszírozás megkezdésekor számítottak. A becslés akkor 200 millió dinár volt.
A refinanszírozással lehetővé válik, hogy a költségvetési eszközöket a kölcsön törlesztése helyett a Vajdaság polgárai számára létfontosságú, kapitális projektumokba fektessék.
Vajdaság kormányának ülésén két megállapodás-javaslatot is elfogadtak, ezek a tartománynak az Oroszországi Föderáció-beli Nyizsegorodszka körzettel, valamint a fehéroroszországi Gomel körzettel való együttműködésére vonatkoznak.