2024. március 28., csütörtök

Az árvízvédelem nem ismer határokat

Tegnap Újvidéken tartották meg az IPA határon átívelő együttműködési program keretében megvalósuló ForestFlow pályázat nyitó tanácskozását
A tanácskozás résztvevőit Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatónője köszöntötte. Beszédében elmondta, számára ez a pályázat külön jelentőséggel bír, hiszen az erdőgazdaság és vízgazdálkodás terén kiváló szakemberek járulnak hozzá a helyzet javításához és a jövőbeli váratlan természeti jelenségek megfelelő kezeléséhez (Ótos András felvétele)

A tanácskozás résztvevőit Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatónője köszöntötte. Beszédében elmondta, számára ez a pályázat külön jelentőséggel bír, hiszen az erdőgazdaság és vízgazdálkodás terén kiváló szakemberek járulnak hozzá a helyzet javításához és a jövőbeli váratlan természeti jelenségek megfelelő kezeléséhez (Ótos András felvétele)

2014 májusában komoly árvizekkel kellett számolni Szerbiában és a régióban egyaránt, amely a horvát–szerb határ Száva-melléki térségeire is kiterjedt. Az árvízvédelem egy újabb eredménye a Horvátország és Szerbia közötti, határon átnyúló IPA-program keretében támogatást nyert, erre vonatkozó ForestFlow pályázata. Ezzel kapcsolatban tartották tegnap nyitó tanácskozását Újvidéken, ahol a résztvevő partnerek voltak jelen: a Vajdaság Erdői Közvállalat, Horvátország Erdői Kft., továbbá Vajdaság Vizei és Horvátország Vizei közvállalatok, illetve a fejlesztési és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézet, valamint az alföldi erdészeti és környezetvédelmi intézet képviselői. A projektum a következő másfél évben valósul meg, melynek elsődleges célja az árvízvédelmi infrastruktúra helyreállítása és további fejlesztése a szerémségi térségben, valamint a megfelelő készültségi szint további növelése. Mindez a horvát–szerb árvízvédelem terén eredményesebb kommunikációt szavatol majd.

– Ez egy új IPA határon átívelő pályázat, amelyben Horvátország és Szerbia, tulajdonképpen Vajdaság vesz részt a következő másfél évben. A két ország 2016 augusztusában írta alá az együttműködési szerződést. 2014-ben az árvíz következtében mindkét oldalon óriási károk keletkeztek, szerencsére az elmúlt időszakban részben sikerült őket helyreállítani. A ForestFlow pályázat összköltségvetése mintegy 1,4 millió euró, ebből 700.000 euró jutott a Vajdaság Erdői Közvállalatnak. Ebből a 2017-es és 2018-as időszakban komoly munkálatokat tudunk végezni. Elsősorban az erdei utaink javításán és karbantartásán dolgozunk, továbbá vadállományunk fejlesztésére, etetők, itatók kialakítására fordítjuk majd ezt az összeget – mutatott rá Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatónője.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A tegnapi konferencián azt is megtudhattuk, hogy a helyreállítási és megelőzési tevékenységek fontossága, illetve a hatékonyabb kommunikáció mellett a két ország nagy hangsúlyt fektet az árvíz sújtotta területen élő polgárok, helyi önkormányzatok, valamint az általános és a középiskolás diákok oktatására.

– A szerémségi térségben kettő és négy kilométer hosszú bekötőutakat alakítunk ki, amelyeket a gátak karbantartásakor és kitelepítés esetén használhatunk. A szávai gátnál kilométerjelzéseket helyezünk el, hiszen ezek kiemelkedő szerepet tölthetnek be egy jövőbeli esetleges árvíz esetén. Rendkívüli helyzetekkel megbízott csapatokat hozunk majd létre, továbbá a Vukovár–Szeremség megye, valamint a szerémségi térségben felvilágosító jellegű előadásokat tartunk majd a helyi lakosoknak. Ennek kapcsán külön kiemelném az általános és középiskolás diákok oktatását. A pályázat keretében rövid edukációs jellegű dokumentumfilmet készítünk, amely internetoldalunkon mások számára is elérhető lesz – hangsúlyozta Blaž Štefanek, a Horvátország Erdői Kft. projektfejlesztési menedzsere.