2024. március 28., csütörtök
Zrenjanin

Počelo suđenje petostrukom ubici

Pred Zrenjaninskim Višim sudom počela je rasprava o petostrukom ubici iz Žitišta, Siniši Zlatiću (39) koji se takođe tereti za bespravno držanje oružja. Nije traženo da se isključi prisustvo javnosti. Advokat optuženog je Miša Popović, koga mu je dodelio sud.

Drugog juna prošle godine, dogodio se jedan od najvećih zločina u Srbiji. U Žitištu u jednom kafiću, optuženi je iz automatskog oružja (bez dozvole za posedovanje) ubio petoro ljudi i ranio još 24. Siniša Zlatić, pretpostavlja se da je iz ljubomore ispalio 26 metaka u svoju bivšu suprugu, njenog novog prijatelja, i na prisutne ljude u kafiću. Poginuli su Dijana Zlatić, Stevan Jojić, Vladimir Mijatović iz Žitišta, kao i Jovana Popović iz Banatskog Karađorđeva i Vladimir Kosović iz Ravnog Topolovca. Žrtve su uglavnom mladi, a ranjeno je i nekoliko maloletnika.

Siniša Zlatić je počeo pucnjavu u kafiću Machiatto u 1:40. Prva žrtva je bila njegova bivša supruga, njen prijatelj i drugarica. Zatim je pucao na goste. Dva mladića su ga savladala, zatim je ubrzo stigla i milicija koja ga je i uhapsila. U trenutku pucnjave, u kafiću je boravilo više stotinu. Održavala se manifestacija ,,Chicken Fest“. Prisutni ljudi, zbog preglasne muzike nisu ni primetili odmah šta se dešava. Počinilac je pobesneo od ljubomore kad je video svoju bivšu suprugu sa novim prijateljem. Tad je otišao kući, i vratio se sa automatskom puškom. Tada je otpočeo pucnjavu.

Nezapamćeni zločin je izazvao burne reakcije među stanovnicima. Odmah se postavilo pitanje i oko bespravnog držanja oružja, čega ima dosta u ovom mestu. Navodno, pre tragedije podneta je prijava o nasilju u porodici, što bi značilo da je tragedija mogla i da se spreči, da su usledile pravovremene reakcije nadležnih. Na ova pitanja međutim nije niko dao odgovor.