2024. április 20., szombat

A vér életet jelent

Zentán és környékén évek óta csökkenő tendenciát mutat a véradók száma

A vér életet jelent – halljuk gyakran az olyan rendezvények alkalmával, amelyeknek célja az, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres véradás fontosságára. A Zentai Közkórház transzfúziós osztályán azonban nemcsak alkalmanként, hanem az egész év folyamán várják azokat az önkéntes véradókat, akik ilyen módon szeretnének segíteni másokon, akár életet vagy életeket is mentve ezáltal.

– Minden olyan személy adhat vért, aki betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 65 éves, a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, és a szó legáltalánosabb értelmében egészségesnek tekinthető, tehát nincs láza, nem küzd megfázással, és jó a közérzete – mondja dr. Kecskés Benedek Andrea, a Zentai Közkórház transzfúziós osztályának főorvosa, aki úgy fogalmaz, a véradás az egészséges emberek kiváltsága, hiszen számtalan kizáró tényező is van, köztük olyanok is, amelyek csak időlegesen, és olyanok is, amelyek tartósan zárják ki a véradás lehetőségét.

– Az ideiglenesek közül a leggyakoribb az alacsony hemoglobinszint, de akár egy herpesz, egy nátha, egy megfázás is az ideiglenes kizáró tényezők közé tartozhat, akárcsak a nők esetében a menstruáció. A tartós kizáró okok közé a krónikus megbetegedéseket soroljuk, legyenek azok akár légzőszervi, akár szív- és érrendszeri megbetegedések – az a magas vérnyomás azonban, amely kezelve van, nem számít kizáró tényezőnek –, esetleg emésztőszervi megbetegedések, autoimmun betegségek vagy endokrin betegségek. Szintén tartósan kizárják a véradás lehetőségét a különféle rosszindulatú megbetegedések, a vérzékenység vagy a véralvadással kapcsolatos problémák is – magyarázza a doktornő, hozzátéve, a véradást megelőzően a jelentkezők különféle vizsgálatokon esnek át.

– Aki vért szeretne adni, annak előző este mindenképpen ajánlott idejében ágyba bújnia, hogy kipihent legyen, reggel megengedett egy kávé vagy egy tea és egy könnyű reggeli, tehát mindig hangsúlyozni szoktuk, hogy ne jöjjenek éhgyomorral. Amikor a leendő véradók megérkeznek hozzánk, először kitöltetünk velük egy kérdőívet, amelyet követően egy csepp ujjbegyvérből megállapítjuk a hemoglobinszintjüket, ami azt jelzi számunkra, hogy az illető vérszegény-e, vagy sem, illetve annak, aki első ízben ad vért, megállapítjuk a vércsoportját is. Az ezt követő orvosi vizsgálat során megmérjük a vérnyomást, meghallgatjuk a szívet és a tüdőt, majd kicsit elbeszélgetünk az illetővel, és végül minden esetben az orvos dönti el, hogy a jelentkező alkalmas-e a véradásra, vagy sem. Amennyiben igen, akkor következhet a véradás, amely mindössze néhány percig tart, és semmilyen fájdalommal nem jár. Mindig javasoljuk a véradóinknak, hogy aznap kerüljék a komoly fizikai megterhelést, ne végezzenek fizikai munkát, ne menjenek magaslatra, illetve a nyári nagy melegben kerüljék a tűző napot is, másnap viszont már minden visszatérhet a megszokott kerékvágásba, bármit csinálhatnak, amit szoktak – emeli ki dr. Kecskés Benedek Andrea, hozzáfűzve, miután levették a vért, különféle eljárásoknak vetik alá.

– A levett vérből különféle vérkészítményeket hozunk létre, a három alapkészítmény, amelyet centrifugálással nyerünk belőle, a vörösvértest-sűrítmény, a vérplazma és a vérlemezkék. Vannak egyéb készítmények is, ezeket azonban más intézményekben állítják elő. A vért teszteljük is, amire biztonsági okok miatt van szükség. Bizonyos ellentestekre szűrjük, valamint négy vér által terjedő fertőző betegségre, a hepatitis B-re, a hepatitis C-re, a szifiliszre és a HIV-fertőzésre is teszteljük, ami fontos lehet a véradók számára is, hiszen ennek köszönhetően orvosi vizsgálaton és különféle szűréseken is áteshetnek a véradás során – magyarázza a doktornő, aki nem tagadja: a véradók száma évek óta csökkenő tendenciát mutat, tavaly például az egész év folyamán körülbelül 1600 véradásuk volt.

– A véradóink száma sajnos évről évre csökken, a vér iránti igény viszont folyamatosan növekszik, ezért nagyon fontos számunkra, hogy számíthassunk az állandó véradóinkra, akiknek rendkívül hálásak is vagyunk, hiszen sok esetben magunk keressük meg őket akkor, ha például egy-egy vértípusból hiány mutatkozik, és szerencsére mindig nagyon készségesek, és szívesen segítenek nekünk. Szeretnénk minél nagyobb számban bevonni a fiatalokat is a véradásba, ezért rendszeresen szervezünk véradó akciókat a középiskolákban, köztük a zentai Egészségügyi Középiskolában, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban, valamint az adai Műszaki Iskolában. Emellett a környező településekre is rendszeresen ellátogatunk, köztük Adára, Moholra és Törökfaluba; Felsőhegyre, Kevibe és Tornyosra; valamint Csókára, Padéra és Tiszaszentmiklósra – emeli ki a doktornő, aki munkatársaival együtt nem győzi hangsúlyozni, a véradásnak számos pozitív hatása van a szervezetünkre, arról a különleges érzésről nem is beszélve, hogy ezáltal segíthetünk másokon, éppen ezért arra biztat mindenkit, ha teheti, adjon vért, hiszen ezáltal akár életet vagy életeket is menthet.