2024. március 29., péntek

Kényszerluxus a távfűtés

Óbecsén egyre kevesebb felhasználó egyre többet fizet a Toplanának

Az óbecsei községi képviselő-testület az óév utolsó munkanapján fogadta el a Toplana Közvállalat idei programját. Dejan Vuković igazgató akkor azt mondta, hogy a Srbijagasszal szemben felhalmozódott adósságok ellenére a közvállalat a működését sok év után először nyereséggel és 15 millió dináros adósságtörlesztéssel zárta.

Vuković elmondta, hogy az idén egy új tarifarendszert vezetnek be, és megkezdik a gáz helyett biomasszára működő létesítmény építését is, ami lehetővé teszi majd a távfűtés költségeinek a csökkentését. Az ellenzéki Elég volt képviselői csoport képviselője szerint ehelyett fontosabb lenne a meglévő hálózat rekonstrukciója, mert a rendszer nagy veszteségekkel működik.
A távfűtéssel melegedő óbecseiek zöme szkeptikus a költségcsökkentést illetően – nem először ígérnek nekik olcsóbb fűtést, de eddig rendre csalódniuk kellett. A távfűtés bevezetésekor még privilégiumnak számított ez az úri melegedés Óbecsén, de a távfűtőrendszer bővítése helyett 2003-ban inkább a Gas Bečej gázszolgáltatóban szerzett 49 százalékos alapítói részesedést a Toplana. A megállapodást akkoriban állítólag csupán egy baráti kézszorítással pecsételték meg az urak, így a becsületszóra tett ígéretet, miszerint a gázvezetékek elkerülik majd a távfűtési zóna központi részét, nemsokára meg is szegték a gázosok. Ennek köszönhetően ma már nagyjából ezer-ezer felhasználója van ennek a két cégnek. Az üzleten természetesen a Toplana bukott sokat.
Abban, hogy végre olcsóbb lesz a távfűtés, akkor kezdtek el reménykedni az óbecseiek, amikor pár évvel ezelőtt a Toplana nagyjából harminc társasházban elosztókat helyezett el a lakások fűtőtestjein. Ennek a költségeit a lakástulajdonosok állták, akiknek azt ígérték a szakemberek, hogy ezzel szabályozni tudják majd a távhőfelhasználásukat. Ez mindaddig így is volt, amíg életbe nem lépett egy új költségelszámolási rendszer. A számlákon most az épületnek átadott energiát tüntetik fel, amely egy fix és egy változó részből áll. Októberben, novemberben, márciusban és áprilisban ez a két rész fele-fele arányban szerepel a számlán, decemberben, januárban és februárban viszont a fix rész 30, a változó rész 70 százalékot tesz ki. Az energia fix részét az épület összes felhasználója között osztják el, mégpedig a lakások területével arányosan, míg a változó rész a lakásban lévő elosztók mérése alapján összegzi a lakás részarányos részesedését a leszállított hőenergiában.
Ez az elszámolási rendszer nagy elégedetlenséget váltott ki, hiszen nehezen lehet azt elfogadni, hogy a szomszédos, ugyanabból az alállomásból fűtött társasházakban jelentős különbségek vannak a költségekben csak azért, mert amíg az egyik épületben felújították a másodlagos hővezetéket, a másikban pedig az alállomást helyezték át a saját épületbe, addig a többi társasházban az alállomásban és az alállomástól az épületig vezető másodlagos hővezetékekben megvalósuló energiaveszteség miatt óriási összegeket kénytelenek a lakástulajdonosok a távfűtésért fizetni. Ezek a régi vezetékek az évtizedek folyamán annyira tönkrementek, hogy a fagyos időben is sártenger képződik a másodlagos vezetékekből elszökő hő miatt. A Toplana ezeket a veszteségeket is a fogyasztók nyakába varrja. Mindezek miatt egyre többen térnek át más energiára, ezzel viszont a többi lakástulajdonos költségei tovább emelkednek.