2024. március 28., csütörtök

Jelentősen bővülhet a személyforgalmi kikötők száma Szerbiában

A belgrádi, újvidéki és Donji Milanovac-i kikötők mellé a szerbiai vízi közlekedés fejlesztési stratégiája szerint további 16 új személyforgalmi kikötőt terveznek kihirdetni az idén az országban – jelentette be Vuk Perović, a kikötő-igazgatási ügynökség megbízott igazgatója. Perović a Dnevniknek beszélt arról, hogy ezek közül tíz kikötő a Dunán, kettő a Száván, négy pedig a Tiszán lesz.

– Szerbiában megteremtettük a személyi közlekedés fejlesztésének a feltételeit, ennek eredményeképpen lett kikötő Karlócán, Zimonyban, Kladovón és Smederevóban. Vajdaság területén Beočinban, Magyarkanizsán és Óbecsén kezdeményeztük kikötők létesítését. Várhatóan az év végéig sikerül kihirdetnünk a személyforgalmi kikötők zömét, amelyeknek üzemeltetésére pályázati felhívást teszünk majd közzé – mondta el Perović. Szerinte a kikötői infrastruktúra új beruházókat és gazdasági fejlődést hozhat az érintett községeknek.
A szerb kormány határozatban döntött a karlócai nemzetközi személyforgalmi kikötő létesítéséről, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy Szerbia továbbra is kész a folyami infrastruktúra fejlesztésére pénzt áldozni.