2024. március 28., csütörtök

Nem ülhetünk tétlenül!

Az Újvidéki Humanitárius Központnak az a célja, és egyben szervezetük mottója, hogy hozzájáruljanak egy humánusabb társadalom kialakulásához.

A központ aktivistái megpróbálnak minél több segítséget nyújtani a rászorulóknak, de ez korántsem elegendő, így igyekeznek arra ösztönözni a nehéz sorsú embereket, hogy változtassanak szokásaikon, életmódjukon, és hogy próbáljanak segíteni önmagukon.

– Társadalmunknak nagy szüksége van a szolidaritásra, mindenkinek kötelessége, hogy ha csak teheti, segítsen a nehéz helyzetbe került embereken. Nem nézhetjük tétlenül mások szerencsétlenségét. Lehet, hogy holnap már mi is rászorulunk mások segítségére, és akkor majd jólesik a gondoskodás. Ezt a felfogást hirdetjük, nem lehetünk boldogok, ha mellettünk szerencsétlen, szegény emberek szenvednek – mondta Danijela Korać Mandić, az Újvidéki Humanitárius Központ koordinátora.

Tavaly az Újvidéki Humanitárius Központ különféle akciókat, programokat szervezett, Mandić a Központ szíriai menekültekkel kapcsolatos tevékenységét emelte ki. A Központ koordinátora elmondta, csapatokat alakítottak a szíriai menekülttáborok látogatására, humanitárius segélyt biztosítottak számukra, pszichológiai tanácsadást nyújtottak a rászorulóknak. A terepi munkák során azt tapasztalták, hogy azok a gyermekek a leginkább veszélyeztetettek, akik szülői felügyelet nélkül utaznak.

A Központ természetesen a helyi lakossággal is törődik, az iskolaév idején külön csapatot alakítottak a roma gyermekek oktatására. A csapat tagjai segítenek a cigánygyerekeknek a tanulásban és a házi feladatok elkészítésében. Ezt a tevékenységet egy projektum keretében a budapesti Roma Oktatási Alappal bonyolítják le.

Az Újvidéki Humanitárius Központ a Stepa vajda sugárút 1. alatt található, és itt mindennap 12 órától 16 óráig ingyenes pszichológiai tanácsadást nyújtanak. A központban szakképzett pedagógusok, pszichológusok dolgoznak.

– A legtöbbet a volt Jugoszlávia területéről Vajdaságba költözött emberekkel foglalkozunk, méghozzá azokban a községekben, amelyekben a legnagyobb számban telepedtek le – mondta a koordinátor a Dnevnik napilapnak.

Az elmúlt évben az említetteken kívül a fiatal nők foglalkoztatását és önállósodását elősegítő projektumokban is részt vettek. Mandić kiemelte, hogy a Központ nem működhetne, ha az újvidékiek nem támogatnák munkáját – sokan adományoznak, és az utóbbi időben egyre több vállalat hajlandó segíteni akcióikat.