2024. április 20., szombat

A megosztó jelölt

A Demokrata Pártban is vannak olyanok, akik támogatnák Vuk Jeremić elnökjelöltségét

Eddig talán egyik majdani elnökjelölt személye sem váltott ki annyi és olyan heves reakciót a szerbiai köz- és politikai életben, mint Vuk Jeremić volt külügyminiszteré. Az aktuális hatalomból politizáló pártok képviselői szinte azonnal ellenkampányba kezdtek, Jeremić alkalmatlanságát hangsúlyozván. Az ellenzék köreiből is csak kevesen nyilatkoztak pozitívan a Demokrata Párt valamikori politikusának majdani jelöléséről.

Nebojša Zelenović, Šabac polgármestere, az Együtt Szerbiáért elnöke Jeremić nemzetközi kapcsolatait említette pozitívumként. Értékelése szerint, ha az elnökválasztásból a volt külügyminiszter kerülne ki győztesként, az mindenképpen gyümölcsöző lenne Szerbia jövőjének és fejlődésének szempontjából. Ha Jeremić lenne az államfő, Szerbiában véget érne az önkényuralom – mondta a politikus.

– Vuk Jeremić értékes kapcsolatokat épített ki a világban nemcsak politikusokkal és közéleti szereplőkkel, hanem üzletemberekkel is. Államfőként kamatoztathatná kapcsolatait, Szerbia polgárai pedig okkal remélhetnék, hogy jobbra fordulnak életkörülményeik – fogalmazott Zelenović.

Egyesek amondók, ha ő lenne az államfő, Szerbiában véget érne az önkényuralom. Vuk Jeremić egy vasárnapi, belgrádi tanácskozáson (Beta)

Egyesek amondók, ha ő lenne az államfő, Szerbiában véget érne az önkényuralom. Vuk Jeremić egy vasárnapi, belgrádi tanácskozáson (Beta)

SZAKADÁS A DEMOKRATA PÁRTBAN

Érdekes, hogy bár a DP az eddigi bejelentések szerint Saša Janković köztársasági ombudsman jelölését fogja támogatni, Borislav Novaković, a párt tartományi parlamenti frakcióvezetője vasárnap már támogatásáról biztosította Jeremićet, akit három évvel ezelőtt zárt ki a pártvezetés a demokraták soraiból. Novaković elmondása szerint a Demokrata Pártban többen is vannak, akik nem értenek egyet azzal, hogy a párt Jankovićot támogassa az elnökválasztáson.

– Sokan véljük úgy, hogy a DP-nek Jeremićet kellene támogatnia. Hisszük, hogy együtt felszámolhatnánk ezt a maradi rendszert, majd méltóságteljes, fejlett és szuverén államot építhetnénk ki, amelyben minden polgár biztonságban és szabadon élhetne. Eljött a változások ideje, előtérben a polgároknak és érdekeiknek kell állniuk – érvelt Novaković.

Dragan Šutanovac, a DP elnöke kitart amellett, hogy pártjának Jankovićot kellene támogatnia. A főbizottság már felhatalmazta az elnökséget, hogy határozzon arról, melyik jelöltet támogatja majd a DP – magyarázta Šutanovac, és hozzátette, reméli, hogy az elnökség Janković mellett teszi le a voksát.

– A főbizottság ülésén tartalmas vitát folytattunk arról, hogy pártunk melyik jelöltet támogassa. Mindenki egyetértett azzal kapcsolatban, hogy pártunk jelöltje Saša Janković lesz, csupán Borislav Novaković helyezkedett más álláspontra. Novakovićnak nagy tapasztalata van, én azonban soha nem léptem fel olyan módon a közvélemény előtt, mint ő teszi. Egyébként nem hiszem, hogy a főbizottság megváltoztatja döntését, pártunk vezetésének irányába rendületlen a támogatás. Nincsenek olyan értesüléseim, hogy pártunkban valamiféle kedvezőtlen jellegű és irányú dolgok történnek – magyarázta Šutanovac.

Ami a többi jelöltet illeti, a DP első embere meg van róla győződve, hogy a Szerb Haladó Párt elnökjelöltje nem Tomislav Nikolić aktuális államfő, hanem Aleksandar Vučić pártelnök, miniszterelnök lesz. Šutanovac abban sem kételkedik, hogy az elnökválasztás második körében Janković legyőzheti Vučićot. Jó lenne, ha Janković mielőbb lemondana ombudsmani tisztségéről és megkezdené a választási kampányt – véli a DP elnöke. Véleménye szerint Janković jobb jelölt Jeremićnél, a volt külügyminiszter öt évig volt távol Szerbiából, semmit nem tud az országban uralkodó körülményekről.

MEGKEZDŐDÖTT A GYŰLÖLETKAMPÁNY

A Szerbiai Szocialista Párt szintén tegnap szinte egyértelműen megerősítette azt, amire az utóbbi néhány hónapban a párt vezetősége már célzott: a párt és koalíciós partnere, az SZHP, közös jelöltet indít az elnökválasztáson. Az SZSZP és az SZHP közös jelöltje ellen senkinek nincsen esélye, ez a jelölt már a választások első körében egyértelmű győzelmet fog aratni – áll a szocialisták közleményében. Jeremić jelölése megtévesztés, a valamikori Szerbiai Demokratikus Ellenzékből született pártok képtelenek saját soraikban megfelelő jelöltet találni – fogalmaznak a szocialisták. Mint hozzáteszik, mindenki esélytelen az SZSZP–SZHP jelöltjével szemben, a DOS kétszer nem tévesztheti meg a népet.

A haladók csúcsvezetéséből hazug békítőnek nevezték Jeremićet. Külügyminiszterként Jeremićnek sikerült a világ legbefolyásosabb országait Szerbia ellen fordítania, ehhez képest most azt állítja, hogy kibékítené Szerbiát a világgal – érvelt Zorana Mihajlović, az SZHP elnökségi tagja vasárnap este. Mindehhez a következőket fűzte hozzá: azért van itt az SZHP, hogy mindenkit emlékeztessen azokra az időkre, amikor a DP és Jeremić vezette az országot.

Bár a majdani jelölt még nem tette közzé választási programját, az Aleksandar Vulin vezette Szocialisták Mozgalma már tudni véli, hogy Jeremić programja az Aleksandar Vučić iránti gyűlöletre épül. A DOS másodszámú jelöltjének, Jeremićnek, eszébe jutott, hogy létezik Szerbia és gyorsan megsértette az országot, illetve annak polgárait is – fogalmaztak a párt közleményében.

– Mivel sehol a világon nem sikerült „örökbe fogadtatnia magát”, most megpróbál hasznot húzni Szerbiából. Azok, akik eltiporták Szerbia büszkeségét és méltóságát, most a múltba röpítenék vissza az országot – áll a közleményben, amelynek a cirkusz címet adta a szerző.

Vuk Jeremić és Saša Janković mellett eddig Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke és Boško Obradović, a Dveri első embere is bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.