2024. április 23., kedd

Újabb hideghullám jön

Figyelmeztetést adott ki a meteorológiai intézet – Két jégtörő érkezett Magyarországról

Az előttünk álló négy napban folyamatosan számolnunk kell a havazással, tartományunkban azonban számottevő mennyiségű hó nem valószínű. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet szerint Belgrádtól délebbre 5–10, a hegyvidéken 30 centiméteres hótakaró is kialakulhat. Itt a helyenkénti erős keleti és délkeleti szél hóátfúvásokat okozhat.

Erőteljesebb lesz a lehűlés is. Január 19-éig a hajnali hőmérséklet –8 és –4 Celsius-fok között alakul, ezt követően pedig még komolyabb fagyok esedékesek, így január 22-éig –15 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a maximális értékek sem haladják meg a fagypontot; –5 és 0 fok között ingadozik majd a hőmérséklet.

A Sloga tolóhajó tegnap az újvidéki Szivárvány hídnál törte a jeget (Ótos András felvétele)

A Sloga tolóhajó tegnap az újvidéki Szivárvány hídnál törte a jeget (Ótos András felvétele)

Tovább tart a folyók jegesedése is. A Duna alsó szakaszán, a Tiszán, a bánáti folyókon, a Kolubarán, a Nagy- és Dél-Moraván, a Jablanicán, a Toplicán, a Mlaván, Timokon és a Peken részleges vagy teljes a felszíni jegesedés. A Duna felső szakaszán, a Száván, a Nagy-, a Dél- és a Nyugat-Morava egyes szakaszain és a Limen partközeli jegesedés figyelhető meg, mely a folyók felszínének 5–50 százalékát borítja. A következő napokban a jég vastagodásával, a folyók felszínének nagyobb arányú jegesedésével számolhatunk.

Korábban egy háromoldalú tanácskozáson magyar jégtörő hajók bevetéséről állapodott meg egymással Magyarország, Horvátország és Szerbia. A jégtörők tegnap délután megérkeztek a Duna Dálya melletti kanyarulatához. A megállapodás értelmében a hajók Vukovárnál állomásoznak majd, s az aktuális helyzettel összhangban vetik be őket.

A Dunán egyébként vasárnap két jégdugó is keletkezett, az egyik a Dálya feletti, a másik a kanyarulat alatti részen alakult ki. A tervek szerint Újvidéknél is bevetik a magyar jégtörőket, továbbá újra alkalmazzák a 400 tonnás és 2000 lóerős Sloga tolóhajót is, melyet január 10-én már bevetettek.