2024. március 29., péntek

Ösztöndíj az legjobbaknak

A kishegyesi önkormányzat támogatási szerződést írt alá az egyetemistákkal – Önkormányzati támogatások az ovitól az egyetemig

Kishegyes község önkormányzata az idén is folytatja azt az oktatás támogatási stratégiát, amelyet a korábbi években megkezdett. Az a cél, hogy a gyerekeket az óvodától kezdve egészen az egyetem elvégzéséig támogassák. Ennek jegyében pénteken délben az önkormányzat támogatási szerződést írt alá 41 községbeli egyetemistával, ők havi szinten fognak önkormányzati ösztöndíjat kapni. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester, Ksenija Kustudić-Đukić, a községi tanács oktatásért felelős tagja, valamint Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekért felelős segédje.

A kedvezményezett egyetemisták és az önkormányzat képviselői (Lakatos János felvétele)

A kedvezményezett egyetemisták és az önkormányzat képviselői (Lakatos János felvétele)

Kovács Károly az egyetemisták támogatása kapcsán arról számolt be lapunknak, hogy eben az évben egy újítást is bevezettek az ösztöndíjprogramba.

– Az önkormányzat már évek óta rendszeresen támogatja az egyetemistákat. Hangsúlyozni kell, hogy az idén újítást vezettünk be: a posztgraduális képzésen részt vevő egyetemisták számára is biztosított eszközöket Kishegyes község önkormányzata, ösztöndíj formájában. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az idei évben 38 alap- és mesterfokú képzésen részt vett hallgató részesült ösztöndíjban. Emellett három posztgraduális képzést folytató egyetemista is kapott támogatást, így összesen 41 községbeli egyetemistát támogatunk. Fontos kiemelni, hogy mint minden évben, az idén is támogattuk azokat a hallgatókat, akik külföldön folytatják a tanulmányaikat. Ennek hazaváró üzenete van: számítunk ezekre az egyetemistákra, hogy a külföldön megszerzett tudást majd idehaza, községünkben kamatoztassák. Ugyancsak lényeges, hogy az ösztöndíj összege nem változott a múlt évihez képest, vagyis a kedvezményezett egyetemistáknak havonta 6000 dinárt folyósítunk 9 hónapon keresztül – számolt be Kovács, majd arról is szólt, hogy az önkormányzat az idei költségvetésben több mint 2 millió dinárt fordít erre a célra. A segédpolgármester arról is szólt, hogy az önkormányzat támogatásai az oktatásban részt vevő minden korosztályt érintik.

– Kishegyes önkormányzata már az óvodától kezdve támogatja a gyerekeket. Az egyetemista ösztöndíj mellett jelentős még a középiskolás támogatási programunk is. Ők utazási, illetve bentlakási költségeik után igényelhetnek tőlünk támogatást. A diákokat kategóriákba soroltuk, a színkitűnő és a szociálisan hátrányos helyzetű diákok kapják meg a támogatás teljes összegét – fogalmazott a segédpolgármester.