2024. április 25., csütörtök
DAKAR-RALI

Saghmeister legjobb szakasza

A 2017-es Dakar-rali szakaszainak ismeretében azt lehet mondani, hogy a 10. etap volt az utolsó igazán embert próbáló, hiszen a rengeteg bejelentkezési pont alaposan próbára tette a résztvevők navigációs készségeit, s a homok sem könnyítette meg a dolgukat. Ebben a szituációban csak a legtapasztaltabbak találták fel igazán magukat, akik közé Saghmeister Gábor is tartozik. A szabadkai motoros ezen a részen érte el idei legjobb eredményét, hiszen a 60. helyen ért célba, s elmondása szerint akár három napig is nyeregben maradhatott volna, olyan jól érezte magát ezen a szakaszon. Gábor összesítettben feljött a 78. helyre, s érzésünk szerint ezen is marad, azaz saját géposztályában a 22. hely körül végez. Ez messze nem a legjobb eredménye a dakaros történetében, de figyelembe kell venni, hogy motorkerékpárja már ötéves, s az is csoda, hogy egyáltalán kibírta az idei versenyt. Saghmeisterhez hasonlóan csapattársa, a romániai Gyenes Emánuel (KTM) is idei legjobbját jegyezte a fantasztikus 15. helyen, összesítettben pedig a 23. helyen áll.

Ezen a szakaszon a motorosoknál Joan Barreda Bort (spanyol, Honda), az autósoknál Stéphane Peterhansel (francia, Peugeot), a kamionosoknál Eduard Nyikolajev (orosz, Kamaz), a quadosoknál pedig Szergej Karjakin (orosz, Yamaha) nyert, s csak a motorosoknál nem az említett Bort vezet, hanem Sam Sunderland (brit, KTM), akit már csak valami nagy pech választhat el a bajnoki címtől.

A tegnapi, 11. szakasz San Juantól Rio Cuartóig vezetett mintegy 760 kilométeren át, s a mért szakasz közel 300 kilométer volt, de a hírek szerint csak az első 50 km számított nehéznek, a többi rész a ralimúlttal rendelkező versenyzőknek kedvezett. Ehhez híven a kilencszeres WRC-bajnok Stéphane Loeb (francia, Peugeot) nyomta is alaposan, s bár három percre volt Peterhanseltől, kisvártatva már majdnem három perccel előtte robogott.

Lapzártánk pillanatában csak a legjobb motorosok jártak a szakasz vége felé. Bort vezetett a szlovák Stefan Svitko (KTM) előtt, Loeb és Peterhansel váltogatták egymást az élen, a két orosz, Nyikolajev és Karjakin pedig a kamionosoknál, illetve a quadosoknál vezetett.

Szombaton már a célban, Buenos Airesben ünnepeltetik magukat a versenyzők. A 786 km-ből csak 64 km a mért szakasz Rio Cuartótól az argentin fővárosig.