2024. április 20., szombat

Hűség

Jeles napjaink egyik legkiemelkedőbb eseménye a magyar kultúra napjának megünneplése, amelynek délvidéki központi ünnepsége ma, szombaton lesz Zentán.

A tavalyi zentai rendezvény pillanatképe

A tavalyi zentai rendezvény pillanatképe

E napon azok felé fordul hatványozottan a figyelem, akik nap mint nap megélik, művelik a magyar kultúrát. Van, aki úgy, hogy könyvet ír és ad ki, rendezvényt szervez, népdalénekléssel, néptánccal, színjátszással foglalkozik, szavalókört vezet, művelődési egyesületet tart életben, néprajzi gyűjtőmunkával foglalkozik, újságíróként, fotósként dokumentálja jelenlétünket, vagy épp hathatós odafigyeléssel segíti, hogy a mindennapok része legyen az, amit őseinktől örökbe kaptunk, és ezt mi tovább gazdagítva adhassuk át az utódoknak. E napon hagyományosan átadják a Magyar Életfa díjat, Plakettet, Aranyplakettet azoknak, akik sok éven át odaadóan, elhivatottan tették a dolgukat, bizonyították közösségünkhöz, anyanyelvünkhöz, kultúránkhoz való hűségüket. Miközben elismeréssel adózunk nekik, azt a sok-sok vajdasági magyar embert is ünnepeljük, akik városban vagy akár a legkisebb, legeldugottabb településen is felismerték, a kultúra a mindennapokban erőt ad, csakis vele teljes az életünk. Azokat, akik akár kórusvezetőként, a műkedvelő színtársulat súgójaként vagy épp a gyermekeit néptáncpróbára, fellépésre kísérő szülőként éltetik kultúránkat, erősítik az összetartozás érzését itt, a mi közösségünkben és a Kárpát-medencei magyarsággal.

A mai ünnepséget megelőzően sor kerül a Kárpát-medencei kulturális fórumra is, amelyen a néphagyomány átadásának jó gyakorlatait osztják meg a résztvevők egymással, hisz Bartók Béla örök érvényű gondolata szerint az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.