2024. március 28., csütörtök

Amerikai tengerészgyalogos alakulat érkezett Norvégiába

Mintegy 300 amerikai tengerészgyalogos érkezett hat hónapos küldetésre hétfőn Norvégiába, amely a második világháború óta most először engedélyezte területén külföldi csapatok állomásoztatását. A csapattelepítés bosszantja Norvégia keleti szomszédját, Oroszországot.

Norvég illetékesek tagadják, hogy bármiféle kapcsolat lenne a művelet és a NATO Oroszországgal szemben táplált aggodalmai között, az amerikai csapattelepítés azonban egybeesik azzal, hogy Washington egy amerikai dandárt küldött Lengyelországba, az észak-atlanti szövetség keleti szárnya megerősítésének keretében.
Az észak-karolinai Camp Lejeune-ból átvezényelt tengerészgyalogosok a Trondheim melletti Vaernes repülőtérre érkeztek. Egy éven át állomásoznak Norvégiában, a hétfőn érkezett alakulatot hat hónap múlva váltja egy másik.
Rune Haarstad, a norvég nemzetőrség szóvivője szerint az amerikai katonák a téli hadviselést gyakorolják a skandináv országban. A Vaernes katonai támaszponton helyezik el őket, amely hozzávetőleg 1500 kilométerre fekszik az orosz határtól. "Az első négy héten téli alapkiképzést kapnak, megtanulják, hogyan kell síelni és túlélni a sarkvidéki környezetben" - mondta a szóvivő. "Ennek semmi köze Oroszországhoz vagy a jelenlegi helyzethez" - hangsúlyozta.
Márciusban az amerikai katonák brit társaikkal közösen vesznek részt a Joint Viking nevű hadgyakorlaton - tette hozzá Haarstad.
Az oslói orosz nagykövetség egyelőre nem reagált, viszont egy korábbi közleményében bírálta az amerikai csapattelepítést, és megkérdőjelezte annak szükségességét.
Hivatalos ünnepség keretében fogadták szombaton Lengyelországban a NATO keleti szárnyának megerősítése keretében telepített 3500 fős amerikai 3. páncélos dandárt. A Kreml élesen bírálja az amerikai csapattelepítést, amelyet veszélyesnek nevez Oroszország biztonságára és nemzeti érdekeire.