2024. április 25., csütörtök

Új honlappal köszöntöttük az új évet

A Magyar Szó webes megjelenése ezentúl könnyebben tud igazodni az olvasói igényekhez

A káros szenvedélyekről való leszokást ígérő megszokott újévi fogadalmak helyett a Magyar Szó online szerkesztősége egészen másra vállalkozott 2017 első napján. Egy új weboldalt helyezett működésbe, melynek elsősorban azt a célt kellene szolgálnia, hogy az olvasók még egyszerűbbnek és nagyszerűbbnek véljék, s ezáltal még szívesebben olvassák, mint eddig.

Egy gyors megbeszélés a druszák között: Diósi és Virág (Ótos András felvétele)

Egy gyors megbeszélés a druszák között: Diósi és Virág (Ótos András felvétele)

Panaszra, szerencsére, az eddigi tapasztalatok sem adhatnak okot, hiszen százezrek keresik fel lapunk internetes felületét minden hónapban, s a közösségi hálózaton is egyértelműen a legkedveltebbnek, legnépszerűbbnek számít lapunk webes megjelenése a vajdasági magyar tájékoztatási orgánumok között. Az eddigi sikerek azonban nem könnyítették meg a helyzetet: arra kellett törekedni, hogy az új megjelenés még jobb legyen, s egy tartós, felismerhető megoldást jelentsen az előttünk álló időszakban. Mindannyian tudjuk, hogy javítanivalót mindenen találhatunk – nem volt ez másként lapunk honlapjával sem.

A megjelenés tekintetében a legnagyobb és legszembeötlőbb változásnak a képi tartalmak kiemelt szerepe számít: nagyobbak lettek a fotók, kevesebb a cikkhez való eljutást megelőző szöveg. Az olvasó a leggyakrabban egyébként is a cím, legfeljebb az alcím alapján dönti el, hogy egy írás felkeltette-e az érdeklődését vagy sem. Nos, ezt figyelembe véve ezeket az elemeket jeleníti meg az új weboldal címoldala és rovatoldalai az íráshoz fűződő képpel együtt, nagyobb teret szavatolva ezzel a fotók világának. Általában véve is modernebb és olvasóbarátibb lett a felület, sok, a korábbi honlapon található elem szerepel továbbra is azon, de kissé átalakítva, új köntösbe bújtatva.

Újévi fogadalmat akár egy pillanat alatt is ki lehet gondolni és meg is lehet tenni, honlapot, sajnos, nem lehet. Éppen ezért, a január elsejei üzembe helyezést hosszas egyeztetések előzték meg. Halász Gyula szerkesztőtársammal számtalanszor jutottunk el ahhoz a kérdéshez: ez vagy az hol legyen, mekkora helyet foglaljon el és hogyan nézzen ki. Amikor mindezt kigondoltuk, jött a rendszergazda és közölte, az elképzelések közül mit tart jónak, megvalósíthatónak és mit nem. Ekkor indult a gondolkodás és kísérletezés második, harmadik, negyedik… köre.

EGY VÉGET NEM ÉRŐ FOLYAMAT

– A honlap kezelői felületének elavulása miatt kénytelenek voltunk belekezdeni az újításba, ezért egyre gyakrabban tartottunk az online szerkesztőségen belül megbeszéléseket. Az új honlap kidolgozásának előkészületeibe az online szerkesztőség tagjain kívül bevontuk természetesen a rendszergazdát, a honlap karbantartóját és a főszerkesztőt is, esetenként az igazgatónő is jelen volt, hiszen kíváncsiak voltunk mindenki véleményére, ötletére és kritikájára is – számolt be Halász.

– Ha megnézzük világviszonylatban a honlapok alakulásának trendjét, egyre dinamikusabban változó internetes oldalakat láthatunk, ezért mi is ebben az irányban gondolkodtunk. A képek egyre fontosabb szerepet játszanak a honlapok tartalmában, de úgy gondoltuk, nem szabad túlzásba sem esni, így megpróbáltuk a hagyományosat ötvözni a modernnel. Honlapunk dizájnja és felépítése is ezt a gondolatmenetet követi, a modern felület lehetővé teszi a gyors módosításokat, aminek köszönhetően a jövőben képesek leszünk olvasóink igényeihez igazodni.

December elejére már elkészült az új honlap próbaverziója, így alkalmunk volt lassan megismerni, megjelenése előtt kiszűrni a hibákat, persze ez a folyamat nem áll le soha, hiszen folyamatosan alakítjuk majd a jövőben is.

NEM VAGYUNK OLYAN TÜRELMESEK, MINT A TELEFONOS MODEMEK KORÁBAN
Diósi Árpád

Diósi Árpád

– Egyszerűbb, átláthatóbb és több hasznos információt tartalmazó oldal volt az elképzelésem. Ha az ember kinyit egy honlapot, vagy kezébe vesz egy újságot, a döntő és legfontosabb oldal a címlap, hiszen ez az, amit először meglátunk. Itt informálódunk először, és döntjük el, hogy továbblapozunk-e, vagy sem. A honlapok esetében ez még hangsúlyosabb, ugyanis sokszor csak a címoldalt nyitják ki az olvasók és a nyomtatott újsághoz képest ritkán lapoznak át egy adott rovatoldalhoz. Ez érthető is, hiszen az online lét egyik velejárója az, hogy a lehető leggyorsabban – többet már nem vagyunk olyan türelmesek, mint a telefonos modemek korában –  és egyszerűen akar hozzájutni a fontos információhoz, nem pedig számtalan kattintgatás és kacskaringós út révén. Ugyanakkor a nyomtatott újság első oldalán a férőhely korlátozott, csupán három-négy képes anyag, valamint néhány figyelemfelkeltő cím kerülhet fel. Az online felületen azonban sokkal nagyobb tér áll rendelkezésünkre, amit illik hatékonyan kihasználni. Az előző oldalunkon nagyon sok, néha haszontalan információ volt megtalálható, míg a beérkező fontos anyagok sokszor nagyon gyorsan eltűntek szem elől, vagy csak bonyolult úton lehetett őket megtalálni. Új felületünkön egyik legnagyobb változás itt történt, hiszen az olvasóink a kezdőoldalunkon most már átláthatóbb és érdekfeszítőbb formában sokkal nagyobb információbázishoz juthatnak hozzá – vélekedett Diósi Árpád szerkesztő, az online csapat tagja.

Nyitókép: Egy gyors megbeszélés a druszák között: Diósi és Virág (Ótos András felvétele)