2024. április 25., csütörtök

Peći više „jedu”

Većina stovarišta očekuje ugalj nakon 15. januara - Pojedina stovarišta prodaju ugalj i drva upakovano u džakove

Zbog neočekivano niskih temperatura, u poslednje vreme veća je potražnja za ogrevom. Tokom leta, mnogi su pripremili ogrev za zimu, ali imajući u vidu veliku hladnoću, domaćinstva troše mnogo više. Zbog vremenskih uslova u južnoj Srbiji, prevoz drva za ogrev trenutno nije moguć. Raspitali smo se o ponudi i potražnji na subotičkim stovarištima.

Izmereno ogrevno drvo, sada samo treba iseći (Foto: Arpad Gergely)

Izmereno ogrevno drvo, sada samo treba iseći (Foto: Arpad Gergely)

Na stovarištu Fibac ne prodaju ugalj, a kako je sečenje drva u južnoj Srbiji prekinuto zbog loših vremenskih uslova, nadaju se da će do kraja januara nabaviti drva za ogrev.

Na stovarištu Libis naredne nedelje očekuju bukvu i hrast koji će moći da se dobiju po ceni od pet hiljada dinara za kubni metar. Cena sirovog lignita je 7500 dinara, dok se osušeni ugalj može kupiti za 12500 dinara za tonu, ali tek nakon 15. januara kada se očekuje ponovni rad sušara za ugalj.

Na stovarištu Seva od danas može da se nabavi bagrem, hrast, bukva po ceni od 5400 dinara po kubnom metru. Troškovi isporuke ispod 2 kubna metra je petsto dinara, dok je za veću količinu dostava besplatna. Braon ugalj se očekuje u subotu, prodavaće se po ceni od 12500 dinara dok se lignit i osušeni ugalj očekuju sredinom januara.

Stovarište BN Commerce ima u ponudi hrast i bukvu po ceni od 5300 dinara.

Na ovim stovarištima ogrev se može kupiti i po džaku, osušeni ugalj u pakovanju od 25 kg košta 450 dinara, kreka u pakovanju od 30 kg je 450 dinara, cena isečenog drveta po džaku je takođe 450 dinara. Na ovim stovarištima se svakodnevno proda i po sto džakova.

Ogrev se može kupiti i na džak (Foto: Arpad Gergely)

Ogrev se može kupiti i na džak (Foto: Arpad Gergely)