2024. március 28., csütörtök

Befűtenek majd a számlákkal

A Gázművek és a Távfűtőművek is nagyobb fogyasztást mértek

Januárban a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletet mértünk Szabadkán. Akik szénnel és fával fűtenek, szemmel láthatóan tapasztalhatták, hogy a tűzrevaló sokkal gyorsabban fogy. Akik gázzal vagy távfűtéssel melegítik otthonaikat, nem tapasztalhatták ilyen egyértelműen a fogyasztásnövekedést, de a számlákon ezt mindenképpen észrevehetik majd. A Gázművek és a Távfűtőművek illetékeseitől a januári fogyasztásról érdeklődtünk.

Keller Sándort, a Szabadkai Gázművek főmérnökét, a nagy hidegben mért gázfogyasztásról kérdeztük.

A Gázművek fő fogadóállomása (Fotó: Gergely Árpád)

A Gázművek fő fogadóállomása (Fotó: Gergely Árpád)

– Újév óta extrém hideg uralkodik városunkban, az egyik nap –19,5 Celsius-fokot mértek. A téli időszakban szokásos száznyolcvanezer köbméter napi fogyasztás majdnem a kétszeresére nőtt, kétszázkilencvenezer köbméter napi gázfogyasztást mértünk. Ennek ellenére az ellátásban nem voltak fennakadások. Az épületekben, ahol központi fűtésű kazánok vannak, több órán keresztül üzemelnek a kazánok a hőmérséklet-növekedés biztosítása érdekében. Ezáltal tudják biztosítani a hőveszteséget, ami falakon, ablakokon távozik a helyiségből. Szabadkán több magánházban kondenzációs kazánokkal fűtenek, ami azt jelenti, hogy a lakók kihasználják a felső fűtőértékét a földgáznak, ami 10–15 százalékkal magasabb az alsó fűtőértéknél – magyarázta Keller Sándor.

A főmérnök azt is elmondta, hogy jelenleg több mint kilencezer fogyasztójuk van. Tizenkét-tizenháromezer köbméter gáz fogy óránként átlagban, de az említett hideg időszakokban óránkénti húszezer köbméter gázfogyasztást is mértek. Az ellátásban nincs és nem is várható fennakadás, ugyanis a meglévő fogyasztás duplájára is van kapacitásuk. Ami a számlákat illeti, a decemberi számlák a novemberi számláknál harminc százalékkal lesznek magasabbak, a jövő héten kapják őket kézhez a fogyasztók, a januári számlákon feltüntetett összegek pedig várhatóan még ennél is magasabbak lesznek, mert az előrejelzések szerint még nem vagyunk túl a nagy hidegen, a hónap végéig még több fagyos napra számíthatunk.

A Távfűtőművekben a januári fogyasztásról Garai Mihály szakmai előadótól érdeklődtünk.

– Az épületeket illetően a novemberhez képest mintegy ötven százalékkal növekedett a fogyasztás városunkban. Novemberben 12 202,092 megawatt óra hőenergia fogyasztást számláztunk ki, míg decemberben ez a szám 18 653,461 megawatt óra volt. Nem egységesíthető mindenütt a fogyasztásnövekedés, ugyanis a magánházakban élők saját maguk szabályozhatják a fogyasztást, van saját hőállomásuk, például van ahol nem fűtik az egész lakást, esetleg egyáltalán nem fűtenek, mert nem él senki a lakásban. A Távfűtőműveknél nem volt és nem is várható fennakadás a hőenergia-ellátásban. A toronyházakban a fűtőtestekre allokátorok (az épületekben a fogyasztás relatív részesedését mérik) vannak felszerelve, ami által a lakók szabályozhatják hőenergia-fogyasztásukat. Természetesen az újabb és jó szigetelésű épületekben a fogyasztás jóval alacsonyabb, és ezáltal a számla is sokkal kisebb – tudtuk meg Garai Mihálytól.

A szabadkai Áramelosztónál is érdeklődtünk a fogyasztásról, ígéretük alapján a napokban eljuttatják szerkesztőségünkhöz a kért információkat.