2024. április 23., kedd

Szerbia érdekes piac, és a legjobb helyen van Európában

Befejezte indiai látogatását Aleksandar Vučić kormányfő

Indiai látogatásának zárónapján Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő csütörtökön megnyitotta a Mumbai Tőzsdét, és találkozott a Mahindra csoport elnökével, Anand Mahindrával, aki úgy értékelte, hogy Szerbia érdekes piac, és a legjobb helyen van Európa szívében.

– Itt lenni, és megnyitni a Mumbai Értéktőzsde kereskedését nagy megtiszteltetés nemcsak számomra, hanem Szerbia számára is, mert ezzel is bővítjük kapcsolatainkat. Hagyományos múltbéli együttműködésünk segíti a jövőbeni kapcsolatokat, nemcsak a politikaiakat, hanem a gazdaságiakat is – fogalmazott a szerbiai kormányfő.

Köszönetet mondott vendéglátóinak, amiért lehetővé tették, hogy megtekintse a Mumbai Tőzsdét, ahol, mint mondta, rendkívüli adatokról tájékozódott. Kivételes jelentőségűnek tartja, hogy megnyithatta az értéktőzsde csütörtöki kereskedését.

A Mumbai Tőzsde az első ilyen ázsiai intézmény, a távoli 1875-ben alapították. A Bombay Stock Exchange (BSE) ma a világ leggyorsabb tőzsdéjének számít.

Aleksandar Vučić a lehetséges szerbiai befektetésekről cserélt véleményt Anand Mahindrával, a Mahindra csoport elnökével. Tájékoztatta a többfunkciós haszongépjárműveiről és mezőgazdasági gépeiről ismert cégcsoport vezetőjét az utóbbi két évben lezajlott szerbiai gazdasági reformokról és arról, hol helyezkedik el az ország a Világbank Doing business listáján. (Az Ease of doing business index a Világbank által évente kiszámolt mutató, amely az egyes országok cégalapítási és ügyviteli lehetőségeit, valamint a cégek, vállalkozások működési környezetét szabályozó törvényeket, határozatokat vizsgálja.)

A kormányfő szerbiai látogatásra hívta meg Mahindrát, és arra kérte, vizsgálja meg a Belgrád által kínált lehetőségeket. A világhírű cégcsoport elnöke azt mondta, hogy érdekes piacnak tartja Szerbiát, különös tekintettel földrajzi elhelyezkedésére. Kiemelte, hogy az indiai befektetők politikailag stabil és biztos piacot keresnek, Szerbia pedig eleget tesz ezeknek a feltételnek. A megbeszéléseken szó volt a Mahindra csoport hadiipari termékeiről és elektromos gépkocsijairól, valamint arról, hogy szerbiai cégek málnát és más terményeket értékesíthetnének az indiai piacon. A Mahindra csoporthoz tartozó Mahindra Klub tagjai úgy nyilatkoztak, hogy szívesen ellátogatnak Szerbiába, hogy felmérjék klubjuk itteni bővítésének a lehetőségeit. Ennek nyomán jelentős számú turista jönne Szerbiába.

– Szerbia nyitott az indiai cégek itteni befektetései számára, és ez sok új munkahelyet jelenthet nekünk. Azt mondtam Mahindrának, bármilyen befektetési feltételeket kínálnak nekik, mi azoknál még jobbakat kínálunk – nyilatkozta a találkozó után Vučić.