2024. március 29., péntek

Elállt a hó, zajlik a jég

Az enyhébbre forduló időjárás kedvezhet a hó fogságába került falvak „kimentésének” – Mától ónos eső, majd hó teheti ismét csúszóssá az aszfaltot

A tegnapi nap folyamán mindenhol az országban megszűnt a hóesés, és a lassan hat napja tartó szibériai zimankó is lazított fagyos szorításán. Az ország nagy részén a legmagasabb nappali hőmérséklet megközelítette a nulla Celsius-fokot, néhol meg is haladta.

TOVÁBBRA IS ELZÁRVA A KÜLVILÁGTÓL

Pčinj körzetben és a Pešteren viszont továbbra is nehéz a helyzet, a hegyi falvakat, amelyekben jórészt idős emberek élnek, hó és jég zárja el a külvilágtól. A pčinji falvak többségében az elmúlt napokban gyakran szünetelt az áramellátás, a Szerbiai Villanygazdaság munkatársainak azonban tegnapra mindenhol sikerült elhárítaniuk a meghibásodásokat. A Pešteren továbbra is víz nélkül van 1800 lakos. Az elmúlt napokban 146 személyt mentettek ki a behavazott településekről, hat embernek pedig az életét mentették meg a mentőosztagok. A hideg és a hó négy emberéletet követelt országszerte. Az utakon 73 gépjármű került a hó fogságába, ezeket a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlege munkatársainak szintén sikerült kimenteniük.

MARAD A RENDKÍVÜLI HELYZET

Vranje, Vladičin Han és Trgovište községekben továbbra is hatályban van a rendkívüli helyzet. A legtávolabbi, hegyvidéki falvakba helikopterrel szállítják az élelmiszert és a gyógyszert. Pčinj körzetben a hegyvidéken húsz apró falucskában nagyjából 200, javarészt idős ember él. Ezeket a falvakat a hó teljesen elzárta a külvilágtól. A Pancsova és Belgrád környéki, a Duna mellett fekvő Bela stena üdülőtelepre is helikopterrel szállítottak tegnap élelmet és gyógyszert a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének a munkatársai, mivel a vastag jégtakaró miatt vízi úton nem lehet megközelíteni a telepet. Bela stenán 13-an élnek, ketten közülük krónikus betegek.

Tegnap enyhébbre fordult az idő, de az elkövetkező napokban is csúszósak maradnak az utak (Ótos András felvétele)

Tegnap enyhébbre fordult az idő, de az elkövetkező napokban is csúszósak maradnak az utak (Ótos András felvétele)

Szendrőnél a Duna 30, különböző országok zászlaja alatt hajózó uszályt ejtett foglyul. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint a legénység biztonságban van. A legújabb mérések szerint a Duna 80 százalékát borítja jég. Újvidéken a vasúti híd és a Szabadság híd között ismét jégdugó képződött, ezért 14,7 kilométeres szakaszon rendkívüli jégvédelmet rendeltek el. A Dunán és a többi folyamon a jég vastagsága átlag 15 centiméter. Kladovo és Galambóc között a Dunán a Greben jégtörő töri át a jégdugókat.

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője arról számolt be, hogy a múlt pénteken helyenként drámaira fordult helyzet fokozatosan mindenhol rendeződik, a mentőosztagok továbbra is járják a terepet, élelmiszert és gyógyszert juttatnak el azokhoz, akik a hó, azaz házuk négy falának fogságába kényszerültek. A legtöbb bevetésre Vranje községben került sor – tette hozzá Marić, aki reméli, hogy az enyhébbre forduló időjárás kedvez az utak megtisztításának. A kormány határozatának nyomán a legrosszabb helyzetben lévő községek gázolajat kapnak.

HAJÓK A JÉG FOGSÁGÁBAN

– A legnagyobb folyókon továbbra is jégzajlás jellemző, több helyütt jégdugó alakult ki. A Tiszán, a Dunán és a Száván szünetel a hajózás – mondja Marić. – Kezdettől fogva figyelemmel kísérjük a helyzetet a folyókon, bármi történjen, azonnal reagálni fogunk. A jég fogságába került hajók legénysége biztonságban és jó állapotban van. Voltunk már nehezebb helyzetben is, akkor is helytálltunk. Az ilyen helyzetekben az a legfontosabb, hogy szolidárisak legyünk egymással, és segítsünk azoknak, akik nehéz vagy veszélyes körülmények közé kerültek. Blace községben a legmagasabban fekvő falvakig csakis gyalogszerrel lehet eljutni, abban a régióban most tizenhat hókotró próbál megküzdeni a helyenként ötméteres torlaszokkal, amelyek a hófúvás miatt alakultak ki. Arra kérnék mindenkit, hogy tartsák tiszteletben az illetékesek tanácsát és figyelmeztetését – taglalta.

Bár a következő néhány napban enyhébbre fordul az idő, ez nem jelenti azt, hogy kellemes vagy az eddigieknél kevésbé csúszós időszak elé nézünk. Holnap először Vajdaságban, majd az ország többi részében is esőre, ónos esőre, ónos szitálásra van kilátás, a hegyvidéken pedig ismét hó eshet. A szombatra virradó éjszakán már az alacsonyabban fekvő területeken is hóra van kilátás – közölték a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézetben.