2024. április 20., szombat

Kína világelső az elektromos autók eladásában

A Reuters által idézett adatok szerint 2016. november végéig 402 ezer elektromos és hibrid autót adtak el Kínában, 60 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez meghaladja az összes többi ország együttes teljesítményét. A kínai kormány célja, hogy 2020-ra ötmillió ilyen gépkocsi fusson az utakon.

Az elektromos és hibrid autók zöme viszonylag olcsó, hazai márkás, mindössze 100 kilométer hatótávolságú. Az állami támogatással e modellek, mint a legnépszerűbb Chery eQ, mindössze 60 ezer jüanba (8200 euró), támogatás nélkül azonban 160 ezer jüannál (22 ezer euró) olcsóbban nem tudnák nyereséggel értékesíteni e gépkocsikat.

Az import autók ára többszöröse a Kínában gyártottakénál, a támogatással együtt is.

Az elektromos autók terjedését ösztönzik azzal is, hogy számos nagyvárosban adminisztratív korlátokat alkalmaznak a benzinüzeműekre, ezekre nehezebb rendszámot szerezni.

A gyártást is több milliárd dollárral támogatja Kína, ilyen pénzekhez azonban csak kínai, illetve vegyesvállalatok juthatnak, mint a BYD és a BAIC Motor.

A nagy nyugati autómárkáknak kihívást jelent az is, hogy a támogatás feltétele a kínai piacra szánt, egyedi márkanevű autók gyártása.