2024. április 19., péntek

Segítség a távfűtési gondok megoldásában

Az önkormányzat projektumairól tárgyalt Zentán Ivan Đoković tartományi titkár

Tegnap Zentára látogatott Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági és turisztikai titkár, s a helyi önkormányzat folyamatban lévő, az idei évre tervezett beruházásairól tárgyalt a község vezetőivel.

A látogatást követő sajtótájékoztatón Đoković hangsúlyozta, hogy a tartományi gazdasági titkárság minél jobban meg szeretné ismerni az észak-bácskai község gazdasági lehetőségeit, s a velük kapcsolatos projektumok számára különböző pályázatokon keresztül anyagi eszközöket is biztosítani próbálnak.

Ivan Đoković és Ceglédi Rudolf (Fotó: Horváth Zsolt)

Ivan Đoković és Ceglédi Rudolf (Fotó: Horváth Zsolt)

A beruházások közül a gazdasági és turisztikai titkár többek között a zentai inkubátorház támogatását, a Tornyosi úti kerékpárút és a köztéri kamerák kiépítésének folytatását emelte ki, s a községnek támogatást igyekeznek nyújtani egy olyan üzleti partner megtalálásában is, aki a legjobb feltételek és árak mellett megoldaná a városi távfűtés körül kialakult gondokat is.

A gazdasági titkár megemlítette, hogy a Sunoko kezében lévő zentai cukorgyár kapcsán tárgyalásokat folytattak a szerbiai gázszolgáltató vezetőivel is, s úgy vélik, hogy sikerül majd biztosítani a fűtés folyamatosságát, s eldől az egykor sikeresen üzletelő cukorrépa-feldolgozó üzem sorsa is.

Đoković elmondta, hogy figyelmesen követik a helyzet alakulását, és a köztársasági, illetve a tartományi adminisztráción keresztül arra törekszenek, hogy állandósuljon a hőenergia-ellátás.

Ceglédi Rudolf, a község polgármestere az újságíróknak elmondta, hogy a titkárság továbbra is finanszírozza a kerékpárút kiépítésének a folytatását, s az idén megvalósítanák a beruházás harmadik fázisát is. Az erről szóló szerződést már megkötötték, s amint megfelelőek lesznek az időjárási körülmények, megkezdik a munkálatokat. A polgármester abbéli reményének is hangot adott, hogy a község közmunkaprogramját is folytatni tudják, s nemcsak a város területén, hanem a környező falvakban is fölállíthatnak köztéri kamerákat.

A megvitatott idegenforgalmi projektumok közül Ceglédi a termálkút és a zentai csata adta lehetőségek kiaknázását, valamint a város szállodakapacitása fejlesztésének a lehetőségeit emelte ki.

A gazdasági titkárnak az önkormányzat vezetőivel a távfűtéssel kapcsolatos megbeszéléséről Ceglédi elmondta, hogy elengedhetetlen egy távfűtő erőmű kiépítése, amelyhez a titkárság szakmai, a tartományi kormányon keresztül pedig remélhetőleg anyagi segítséget is tud nyújtani.