2024. április 19., péntek

Júniustól nem kell betegkönyvet hitelesíteni

A központi adatbázis nyártól „tudni fogja”, kinek van biztosítása és kinek nincs – Megbüntetik azokat az önkormányzatokat, amelyek nem vezették be idejében az elektronikus anyakönyveket

Megértek a feltételek arra, hogy június elsejétől ne kelljen hitelesíteni a betegkönyveket, illetve az új betegkártyákat – jelentette be Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. Újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy a központi adatbázisba már bevitték azokat az információkat, melyekből kiderül, van-e a betegnek egészségbiztosítása, s befizette-e a munkaadó az illetéket.

– Arra számítok, hogy a hitelesítés június elsejétől a történelem részévé válik – közölte a miniszter asszony.

Mint ismeretes, a polgárok még tavaly igényelhették a régi betegkönyvek kártyára történő cseréjét – elektronikus úton, az e-Uprava weboldalon is megtehették ezt.

Brnabić bejelentette, hogy megbüntetik azokat az önkormányzatokat, amelyek nem vezették be idejében az elektronikus anyakönyveket. Hogy elég sok büntetést ki fog az állam szabni, az kiderül abból is, hogy a minisztérium szerint a 145 önkormányzat közül 63 tett eleget ennek a követelménynek.

A miniszter közölte, az év végéig kellett volna lebonyolítani minden községben az átállást. A helyzet nem túl rózsás, de január végéig várhatóan további húsz helyi önkormányzat tesz majd eleget ennek az elvárásnak. Egyes önkormányzatok már az adatok nyolcvan százalékát feldolgozták. Húsz olyan község van Ana Brnabić tudomása szerint, amelyek nyolcvan százaléknál kevesebb adatot vittek be elektronikus formában az adatbázisba, és nyolc olyan község létezik, amelyik szinte semeddig sem jutott a munkával: a felét sem fejezte be.

– Ezekbe a községekbe már kiküldtük a felügyelőséget, az ellenőrzések elvégzésére, bírságok kiszabására utasítottuk őket – ismertette, s csalódottságának adott hangot amiatt, hogy egyes önkormányzatok nem teljesítik a feladatokat, amelyek fontosak a polgárok számára, megkönnyíthetnék a mindennapjaikat.