2024. április 18., csütörtök

Kézbe a lapátot!

Az újvidéki kommunális rendőrség az elmúlt napokban csak szóbeli figyelmeztetést intézett azokhoz a polgárokhoz, akik nem tisztították el házuk, boltjuk előtt a havat és a jeget.

Egyelőre csak figyelmeztetnek, nemsokára azonban büntethetik is, ha valaki nem tisztítja el a havat és a jeget a háza, boltja, objektuma előtt (Ótos András felvétele)

Egyelőre csak figyelmeztetnek, nemsokára azonban büntethetik is, ha valaki nem tisztítja el a havat és a jeget a háza, boltja, objektuma előtt (Ótos András felvétele)

A kommunális rendőrség az elkövetkező időszakban is folytatja a megelőző tevékenységet, annak ellenére, hogy a meteorológusok felmelegedést jósolnak. Illetékeseik elmondták, hogy egyelőre nem büntettek meg senkit, az ellenőrzéseket és a preventív tevékenységet az újvidéki önkormányzat döntése alapján végzik.

Azoknak a személyeknek, akik a figyelmeztetések ellenére sem tisztítják el a havat és a jeget, 8000 dináros bírságot kell fizetniük, a jogi személyek esetében a büntetés 50.000 dinárt tesz ki, a vállalkozók esetében pedig a felelős személy 9000 dinárt köteles fizetni. Az önkormányzat döntése értelmében minden hivatal, intézmény vagy más jogi személy, azaz megbízottjaik, továbbá polgár és vállalkozó köteles eltakarítani a havat és a jeget az objektuma, háza, boltja stb. előtt. Abban az esetben, ha hidegre fordul az idő, kötelesek az ilyen helyzetekre előrelátott anyaggal – sóval – beszórni a járdát. A jégcsapokat el kell távolítani az objektumok tetőszerkezetéről, teraszairól, a nagyobb mennyiségű havat pedig le kell lökni a tetőről, hiszen veszélyt jelenthetnek az objektum közelében elhaladó polgárokra, valamint magára az objektumra is.

A döntés kötelező érvényű az épületek házi tanácsára, valamint a házakban, objektumokban élő albérlőkre is. A Dnevnik napilapnak nyilatkozva a kommunális rendőrség illetékesei elmondták azt is, hogy az önkormányzat döntése az építkezési munkálatokat végző vállalatokra is kötelező érvényű, az építkezések színhelye előtt is el kell takarítani a havat és a jeget.

– Ha a tetőszerkezetet kell megtisztítani, a munkát végzők az arra járó polgárokat kötelesek előre figyelmeztetni a veszélyre, ügyelniük kell, hogy nehogy kárt okozzanak a közelben lévő vezetékeken és a közmegvilágításon, a szennyvízcsatorna lefolyóit és az ereszeket nem szabad eldugítaniuk, a havat és a jeget pedig csak olyan helyre szabad félretolni, hogy az ne akadályozza a közlekedést sem a járdán, sem az úton. Abban az esetben, ha a tetőt nem lehet megtisztítani a nagy mennyiségű hótól, az épület, az objektum vagy a ház elé jól látható, figyelmeztető táblát kell elhelyezni, amellyel tudtára adják az arra haladóknak, hogy a tetőről minden pillanatban lezúdulhat a hó, vagy leszakadhat a jégcsap – emlékeztetnek a kommunális rendőrségen.