2024. április 24., szerda

Segítség a hidegben

A Szociális Központban és a Vöröskeresztben érdeklődtünk

Az utóbbi egy hétben tapasztalt hideg időjárás nagy kihívások elé állítja vidékünk szociális intézményeit és segélyszervezeteit. A zord időben a legfontosabb a kihűlés megelőzése, a test melegen tartása, és a jelenlegi gazdasági helyzet következtében igen sokan szorulnak segítségre e téren is.

Lestár Tibor, a Vöröskereszt topolyai szervezetének titkára lapunk kérésére arról számolt be, hogy a népkonyha működése zökkenőmentes, és továbbra is heti négy alkalommal osztanak ki csaknem nyolcszáz adag meleg ételt a rászorulóknak községünkben. Emellett a központi épületben egész nap nyitva a melegedő, amely azonban nem jelent tartós szállást, csak ideiglenesen tartózkodnak ott a rászorulók. Emellett Lestár azt is elmondta, hogy szervezetük felkészült arra az esetre is, ha megismétlődne a néhány évvel ezelőtti helyzet, amikor az autópályán megállt a közlekedés; ebben az esetben négyszáz takaró és mintegy száz szétnyitható ágy várja a rászorulókat.

– A legnagyobb problémát az idős, beteg, magatehetetlen személyek ellátása jelenti, akiknek vagy nincs senkijük, aki a gondjukat viselné, vagy, ami még szomorúbb, akiknek a hozzátartozóik nem viselik gondjukat – nyilatkozta lapunknak mgr. Jasmina Zimonjić, Topolya és Kishegyes Község Szociális Központjának igazgatónője, aki egy közelmúltban megtörtént esetet is elmesélt nekünk, amikor is a gerontológiai szolgálat egyik dolgozója értesítette a szociális központot, hogy egy idős hölgy elesett. Ezt követően elszállították a szabadkai közkórházba. Számos esetben az idős emberek semmiféle körülmények között nem hajlandóak elhagyni a házukat, ilyenkor jobban odafigyelnek rájuk, a szomszédok segítségét kérik, és rendszeresen látogatják őket vagy a már említett gerontológiai vagy a védőnővéri szolgálat tagjai. Ugyanakkor Zimonjić elmondta azt is, hogy együttműködnek a község helyi közösségeivel is, hisz azok ismerik legjobban az adott települést. A tartós elhelyezés azonban a szociális központnak sem áll módjában.

Mindemellett azt is el kell mondani, hogy a hivatalos adatok szerint Topolyán nincsenek hajléktalanok, de többen nem megfelelő körülmények között élnek, éppen ezért a segítségnyújtás elmaradhatatlan a nagy hidegben.