2024. április 20., szombat

Kis falu, nagy elképzelések

Gunarason tavaly két jelentősebb projektum valósult meg a vízszolgáltatás terén – Új tuják a Fő utcán – Növekvő támogatások a civil szervezeteknek – Új parkoló és kerékpárút épül az idén

A tavalyi év során többször is foglalkoztunk Gunarassal, ahol több kisebb-nagyobb projektum valósult meg. Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy 2016-ban igen jelentős hangsúlyt kaptak a vízhálózattal foglalkozó beruházások.

A vízgyűrű lehelyezése (Lakatos János felvétele)

A vízgyűrű lehelyezése (Lakatos János felvétele)

– Nem lehet az egyik évet elválasztani a másiktól a fejlesztések tekintetében. 2015-ben kifúrtunk egy kutat a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatásával, és ennek a kútnak a felszerelését fejeztük be tavaly. Ez jelentős fejlesztés Gunaras szempontjából, mivel a beüzemelésével megfelelően lefedtük a falunak azt a részét. Ha valamelyik kutunk leállna, az emberek észre sem fogják venni, mert ez a kút automatikusan be fog kapcsolni. Emellett nyomásszabályzó szerepe is van, mivel a többi kút távol esik ettől a résztől. Ugyancsak a vízhálózat ügyéhez tartozik, hogy tavaly a Téglagyár és a Csépe Imre utcákban lehelyeztük az összekötő gyűrűket. Ez azt jelenti, hogy az utcák végén összekötöttük a vezetékeket, hogy folyamatos legyen a víz körforgása. Ezekben az utcákban a vezetékek végén felgyülemlett a víz, és megromlott. Az összekötéssel elértük, hogy folyamatos a víz körforgása, sehol sem reked meg a csövekben. Az emberek ezáltal tisztább és jobb minőségű vizet fognak kapni. Ugyancsak jelentősebb munkálat volt, hogy a Fő utcán kiszedtük a régi tujákat, melyek csúnyák voltak, és eltakarták a közvilágítást. Helyettük új tujákat ültettünk, valamint az árkokat is kitisztítottuk. Ezek az munkálatok az év vége felé fejeződtek be. Szintén tavaly sikerült felújítanunk a régi emlékművet, ami egy régi magyarországi országzászló. Ezzel azt próbáltuk kifejezni, hogy tiszteljük a történelmet és a múltunkat. Megemlíteném még, hogy már kifizettük az aggregátorház felújítását, és a munkára is sor kerül, amint az idő engedi. Emellett az aggregátort is fel fogjuk újítani, mert nem kielégítően működik.

Számos civil szervezet működik a helyi közösség területén. Hogyan támogatják a munkájukat?

– A helyi közösség nagyon jó kapcsolatot épített ki a civil szervezetekkel. Olyan szervezeteink vannak, amelyek magukra vállalják egy-egy rendezvény megszervezését. Ilyen a Gazdakör, az asszonykórus, a Gunaras Jövője Civil Szervezet, a sakkozók és a tűzoltók. Úgy gondolom, hogy feltétlenül támogatnunk kell ezt a gazdag civil életet. Minden évben pályázatot írunk ki számukra, és annak alapján osztjuk le a pénzeket. Az elkövetkező években szeretnénk minél többet fordítani rájuk, mind anyagi szempontból, mind figyelem tekintetében.

A gunarasi helyi közösséghez tartozik Bogaras és Brazília is. Ezen a két kis településen milyen fejlesztéseket sikerült megvalósítani?

– Brazíliában felszereltük a közösségi otthont étkészlettel. Erre már szükség volt, mert a termet már korábban felújítottuk, és enélkül nem tudták használni. Emellett a két kis településnek vettünk egy mobil áramfejlesztőt. Erre akkor van szükség, amikor huzamosabb ideig nincs áram, és ezzel meg tudjuk oldani a vízszolgáltatást. Bogarason nagy gond volt, hogy a régi iskolaépületben kaptunk egy termet, amit közösségi teremként tudtunk használni, de hátulról mindig betörtek, és ellopták az eszközöket. Most ezt az ajtót befalaztuk, nyitottunk elölről egy ajtót, és lámpát szereltünk fel. Ezáltal sikerült biztonságosabbá és szebbé tenni a közösségi termet.

Az idei évre vonatkozóan milyen tervei vannak a helyi közösségnek?

– Az idén egy nagyon jelentős projektumot szeretnénk megvalósítani, amiről már régebb óta szó van. Egy kerékpárutat fogunk kiépíteni a Téglagyár utcában a pobedai úton. Olyan döntést hoztunk a tanács ülésén, hogy semmi más nem kezdődhet előbb, mint ez az építkezés. Azt követően a templom és a helyi közösség épülete közé fogunk egy parkolót építeni, ami a már meglévő tér továbbfejlesztése lesz. Ez a két fejlesztés szebb és élhetőbb falut varázsol Gunarasból. Meg kell említeni, hogy az idén helyi közösségi választások is lesznek, ezért egy zárszámadásban fogjuk összefoglalni az elmúlt négy év eredményeit.