2024. április 25., csütörtök

Menedék a hidegben

Naponta átlagosan húsz ember tartózkodik a melegedőben

December 22-én nyílt meg Szabadkán a melegedő, ahol a hajléktalanok és a szociálisan veszélyeztetett helyzetű emberek találhatnak menedékre ebben a hidegben. Nemcsak szállást kapnak, hanem napi háromszori étkezést és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak számukra, ezenkívül téli ruhát és lábbelit is kapnak mindazok, akiknek szükségük van rá.

A Gáj utca 50. szám alatt, mely a szabadkai Caritas helyisége, immár negyedik éve működik a melegedő, melyet a Vöröskereszt szabadkai szervezete, a szabadkai Caritas, a Szociális Központ és az önkormányzat közösen működtet. Dijana Gabrić, a Vöröskereszt szakmunkatársa elmondta, hogy a melegedő huszonöt embert tud befogadni, és amióta ennyire kemény fagyok vannak, szinte folyamatosan 20–22 ember tartózkodik ott.

– Kezdetben csupán néhányan jöttek a melegedőbe, de ahogy egyre hidegebb lett, egyre többen érkeztek. Főleg idősebbek vannak itt, de van néhány fiatalabb is, egy nő kivételével mindannyian férfiak. Vannak közöttük hajléktalanok is, akiknek nincs hová menniük, de olyanok is, akik olyan nehéz körülmények között élnek, hogy hiába van hol lakniuk, nem futotta nekik tüzelőre, így ezeket a napokat itt vészelik át. Nagyon szomorú ez – mondta Dijana Gabrić, hozzátéve, évről évre szinte ugyanazok a személyek jelennek meg a melegedőben, azzal, hogy most már sokan tudnak róla, és amint megnyílik a melegedő, már jönnek is.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Általában a reggeli órákban érkeznek az emberek, reggeliznek, aztán van aki elmegy, van aki ott marad. Nem csak reggelit, hanem ebédet és vacsorát is kapnak a melegedő lakói, és mindig van meleg tea az asztalon, néhány nappal ezelőtt pedig egy orvos is megvizsgálta őket, és felírta a szükséges gyógyszereket, illetve a terápiát. A Vöröskereszt emberei nemcsak a napi háromszori étkezésről gondoskodnak, hanem pár nappal ezelőtt téli ruhákat, sapkát, sálat, kesztyűt és téli csizmát is kiosztottak az emberek között, akiknek napi szinten lehetőségük van tisztálkodni is, ehhez megkapják a szükséges tisztálkodási szereket is.

Akik itt töltik az időt, nemcsak enni vagy aludni bírnak, hanem némi szórakozási lehetőségük is akad, keresztrejtvényt fejthetnek, kártyázhatnak, sakkozhatnak, tévézhetnek is, mégis főleg a csend jellemző. A melegedő éjjel-nappal nyitva áll az emberek előtt, ahol a Vöröskereszt emberei 7 és 15 óra között tartanak ügyeletet, majd délután a Caritas önkéntesei veszik át a helyüket.

Karlo egyike azoknak, akik a melegedőben töltik ezeket a fagyos napokat. Mint a 38 éves férfi mondja, a szülei meghaltak, nincs senkije és nem is tud hová menni. Ha nem lenne ez a lehetőség, az utcán fagyoskodna.

– Az építőiparban dolgozom, és nyáron van is munkám, amikor rendes életet tudok élni, de télen leállnak az építkezések, nincs rám szükség, nincs fizetés sem, így nem tudok magamnak lakást bérelni, fizetni a számlákat, ételt vásárolni. Ha tudnék valami átmeneti munkát találni, biztosan nem lennék itt. De sajnos ez van, és itt legalább melegben vagyok, alhatok, tisztálkodhatok és van étel is, sőt kaptam orvosságokat is a lábamra. Ruhákra, csizmára nem volt szükségem, van sajátom, de volt, aki kapott. Akik itt vannak, azok többnyire ismerik egymást, mindannyian az utcán lennénk, ha nem lenne a melegedő. Régen a Vasútállomás várótermében húzták meg magukat az emberek, de onnan ki lettek tiltva a hajléktalanok, mert páran problémát csináltak, itt viszont nyugalom van, a dolgainkat se bántja senki, legalábbis nem tudok róla, hogy lett volna lopás. Nem vagyok itt egész nap, néha muszáj egyet járnom, de idebent is elütjük az időt valahogy, beszélgetünk, tévézünk, kártyázunk, lehet sakkozni, dominózni is – mondja Karlo.

Immár három hete üzemel a melegedő, és bizonyára ameddig szükséges, nyitva is marad és fogadja a rászorulókat. A melegedő bezárásának időpontjáról majd az önkormányzat hoz döntést. Egyelőre nagy szükség van a hajléktalanok és rászorulók számára nyitott melegedőre, hiszen a következő napokban az enyhülést követően újra hideg éjszakák várnak ránk, és sokaknak ez az egyetlen lehetőségük, hogy a tél leghidegebb napjait átvészeljék.