2024. április 18., csütörtök

Többet „esznek” a kályhák

A fatelepek többségén a szén érkezését január 15-e utánra várják – Egyes fatelepeken zsákos kiszerelésben is vásárolható fa és szén

A szokatlanul alacsony hőmérsékletek miatt az utóbbi napokban általában több tűzrevalóra van szükség. A nyár folyamán sokan bekészítették a tüzelőt, de a dermesztő hidegre való tekintettel több tűzrevaló fogy a háztartásokban. A dél-szerbiai időjárási viszonyok miatt tűzifa szállítására pillanatnyilag nincs lehetőség. A szabadkai fatelepeken a kínálatról és a keresletről érdeklődtünk.

A tűzrevaló zsákos kiszerelésben is megvásárolható (Fotó: Gergely Árpád)

A tűzrevaló zsákos kiszerelésben is megvásárolható (Fotó: Gergely Árpád)

A Fibac fatelepen szenet nem árusítanak, s mivel a favágás Dél-Szerbiában a rossz időjárási körülmények miatt szünetel, remélik, hogy január végéig sikerül beszerezniük a tűzifát.

A Libis fatelepen a jövő hétre várják a bükkfát és a tölgyfát, ötezer dináros köbméterenkénti áron lesz majd kapható. A nyers lignit ára 7500 dinár, míg a szárított szenet 12 500 dináros tonnánkénti áron lehet megvásárolni, de csak január 15-e után, amikorra várható, hogy a szénszárítók elkezdenek üzemelni.

A tűzifa kimérve, most már csak össze kell vágni (Fotó: Gergely Árpád)

A tűzifa kimérve, most már csak össze kell vágni (Fotó: Gergely Árpád)

A Seva fatelepen mától 5400 dináros köbméterenkénti áron érkezik akác, tölgy, bükk. Két köbméter alatt a szállítási díj ötszáz dinár, míg a két köbméter feletti mennyiség vásárlásakor nem számolnak fel szállítási díjat. Barnaszén érkezését szombatra várják, 12 500 dinárért árusítják majd. A lignit és a szárított szén érkezése január közepétől várható.

A BN Commerce fatelepen bükk és tölgy vásárolható 5300 dináros áron. Ezen a fatelepen zsákonként is megvehető a tüzelő, a szárított szén 25 kilogrammos kiszerelésben 450 dinár, a kreka szén ára 30 kilogrammos csomagolásban 450 dinárba kerül, az apróra vágott fa zsákonkénti ára szintén 450 dinár. A napokban napi szinten száz zsák fát is eladtak ezen a fatelepen.