2024. április 24., szerda
INDIAI LÁTOGATÁSON A KORMÁNYFŐ

Együttműködési lehetőségek az idegenforgalom és a mezőgazdaság terén

Aleksandar Vučić köztársasági kormányfő Mumbaiban, Dévendra Fadnavisszal, az indiai Mahárástra állam főminiszterével a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről, valamint az indiai befektetők Szerbiába vonzásáról tárgyalt. Téma volt a közös információs technológiai cégek létrehozása is.

Vučić kormányfő kiemelte: fontos lenne Szerbia és India kölcsönös idegenforgalmi népszerűsítésére törekedni.

Fadnavisz azt hangsúlyozta, hogy különösen a mezőgazdasági együttműködésben várható fellendülés, és hogy a szerbiai cégek számára nagy lehetőség az agrártermékek Indiába való kivitele.

A két rangos tisztségviselő abban állapodott meg, hogy közös csoportokat hoznak létre, amelyek felmérik Szerbia és Mahárástra együttműködési lehetőségeit. Vučić meghívta vendéglátóját, hogy indiai gazdálkodók küldöttségével együtt látogasson el Szerbiába.

A kormányfő Mumbaiban, a világ egyik legnagyobb pénzügyi és kereskedelmi központjában találkozott azoknak az indiai vállalatoknak a képviselőivel, amelyek szerbiai beruházások iránt érdeklődnek.

– Kapcsolataink jók, de erősíteni kell a gazdasági együttműködést – állapította meg Sudhir Mehta, a Pinnacle industries igazgatója. Hozzáfűzte: 2013 és 2015 között csaknem megduplázódott India és Szerbia árucsere-forgalma, de a lehetőségekhez képest ez nem kielégítő. Az indiai befektetők elsősorban az infrastruktúra, a megújuló energiák, az információs technológia, a mezőgazdaság, a textilipar és a bankszektor iránt érdeklődnek.

A köztársasági kormány sajtóirodájának közleménye szerint Aleksandar Vučić tájékoztatta az indiai vállalkozókat a szerbiai kormány gazdasági reformjairól, különös tekintettel a külföldi beruházók támogatására. Hangsúlyozta, hogy Szerbiában érezhetően javult az üzleti légkör, és hogy az új munkahelyek támogatása felkeltette a legnagyobb európai cégek némelyikének érdeklődését is. Mivel Szerbiának szabadkereskedelmi egyezménye van az EU és a CEFTA tagállamaival, továbbá Törökországgal, az Egyesült Államokkal, valamint Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán Vámuniójával, jelentősen növekedett az itteni befektetések iránti érdeklődés.

Az indiai cégvezetők kiemelték, hogy számukra Szerbia földrajzi elhelyezkedése is vonzó, hiszen lehetővé teszi, hogy rajta keresztül rövid idő alatt eljuttathassák árujukat az európai és az orosz piacra.

Aleksandar Vučić csütörtökön a Mumbai Tőzsde ünnepélyes megnyitóján való részvételével fejezi be indiai látogatását.