2024. április 18., csütörtök

A közlekedésben sosem lehetünk felelőtlenek!

Egy lecsúszás, egy baleset, egy hófúvás miatt akár tíz órát is tölthetünk odakinn

Már január első napjaiban megmutatta a tél, mire képes. A hőmérő higanyszála tartósan fagypont alá zuhant, a legtöbb helyen hó is hullott, és az előrejelzés szerint az előttünk álló legenyhébb napokon is nulla fok körül marad a hőmérséklet, s újabb havazások várhatók. Miközben Dél-Szerbia számos községében rendkívüli helyzetet kellett bevezetni, Vajdaságban szerencsére könnyebb maradt a helyzet. A télies időjárás azonban mindig kihívást jelent az autósok számára. Kihívást és potenciális veszélyforrást is. Interjúalanyunkat arról is kérdeztük, hogyan alkalmazkodjunk a közlekedési feltételekhez, a beszélgetést viszont egy másik aktuális téma indította.

Még tavaly novemberben hallani lehetett arról, hogy módosítani kellene a közlekedési törvényt, s a médiumok arról adtak hírt, hogy a jogszabály új változata újév után hatályba is lép. Nem így történt, késtek a törvény kidolgozásával, s noha egyelőre nem kell a vita során bejelentett drákói szigorral és a vele járó büntetésekkel számolni, abban biztosak lehetünk, hogy az előírásokat hamarosan módosítani fogják, a terv már megvan, a kormányon, majd a parlamenten lesz a sor. Fehér László közlekedési mérnököt beszélgetésünk során először arról kérdeztük meg, miért szükséges a jelenlegi törvénynek a módosítása, majd egyéb részletekre is kitértünk a lehetséges változásokkal kapcsolatban.

A télies időjárás veszélyforrást is jelent az autósok számára (Ótos András felvétele)

A télies időjárás veszélyforrást is jelent az autósok számára (Ótos András felvétele)

– Hat éve van közlekedésbiztonságról szóló törvényünk, és most nem új törvény születne, hanem módosítanák a meglévőt. A változtatás sohasem zajlik le gyorsan, mert a folyamatban ütköznek a különböző minisztériumok érdekei, így a politikai érdekek is lassítják a folyamatot. Az élet azonban időről időre új helyzeteket hoz, ezért természetesen most is van egy-két olyan kérdés, amely megoldásra vár. Én nem mindig értek egyet a szigorítás politikájával, az olyan intézkedésekkel, amelyek csak ezt az elvet követik.

Az egyik cél persze az, hogy az ittas állapotban történő vezetést teljesen kiűzzék a közlekedésből. Ezt mindenképp pozitívnak tartom, hiszen ilyenkor az ember lassúbb, koncentrációképessége csökken, nem érzékeli megfelelően a körülötte zajló eseményeket. Nem a szakmai, hanem a büntetéspolitikai változások lesznek tehát a leglátványosabbak a törvény módosításában.

Említette, hogy vannak megoldásra váró kérdések. Minek a rendezése lenne fontos?

– Nagyon fontos lenne a mezőgazdasági termelők, de a rendőrség szempontjából is tisztázni, mi lesz a kapcsolható eszközökkel. A korábbi törvényt nem úgy fogalmazták meg, ahogy arra szükség lett volna. Az áll benne, hogy minden, a közlekedésben részt vevő járműnek regisztrációval kell rendelkeznie. Egy mindennapi példa: valaki kapcsolni akarja az ekét, annak van egy kereke, a közlekedésben ezáltal valóban részt vesz, tehát regisztrálni kell. Ahhoz pedig, hogy regisztrálják, át kell esnie a műszaki vizsgán. De mit vizsgálnának egy ekén a műszaki vizsgán, ha sem elektronikája, sem fékrendszere nincs egy kapcsolható eszköznek. Nem lehet tehát regisztrálni, de a törvény szerint kell regisztráció, és ha nincs, nem vehet részt a forgalomban. Ördögi körben vagyunk tehát, melyből a jelenlegi törvény nem kínált kiutat. Azt szeretnénk, ha szakmailag rendeződne ez ügy, s ezeket az eszközöket kivonnák a regisztrációköteles járművek sorából.

Fehér László (Ótos András felvétele)

Fehér László (Ótos András felvétele)

Meg kellene drasztikusan növelni a bírságokat?

– Van egy-két ötlet arra vonatkozóan, hogy nagymértékben növeljék egyes bírságokat. Nem hiszem, hogy tízszer nagyobb, vagy ezer eurós büntetéseket is be kellene vezetni, ahogyan erről hallhattunk az elmúlt időszakban. Figyelembe kellene venni azért azt is, hogy mekkora az átlagfizetés hazánkban. Ha ezt megnézzük, nagyon hamar rájövünk arra, hogy akár száz eurós bírság is sokak havi bérének jó részét tenné ki.

Eszerint nyugati bérek alakulását is figyelni kellene a nyugati bírságok bevezetése előtt.

– Persze. Egyik ismerősömet nyugati államban kapták el telefonálás közben a közlekedésben, rögtön fénykép is készült, és megbüntették 150 euróval. Csakhogy Szerbiában ez nagyjából 18 ezer dinár, és olyanok is vannak köztünk, akiknek ez az összeg csaknem egy teljes havi fizetését jelentené. Nem azt akarom mondani, hogy tolerálni kell a vezetés közbeni telefonálást, hanem azt, hogy figyelembe kell venni, hol és milyen életkörülmények között élünk. Most sem alacsonyak a bírságok. Ha valakit a lakott területen kívül de még a tábla előtt elkapnak, mert, teszem azt, ötven helyett hetvenkilométeres sebességgel vezetett, akár mát most megbüntethetnék 12 ezer dinárral, elvehetnék három hónapra az engedélyét, ráadásul négy hibapontot szerezhetne. Szerintem ez is eléggé drasztikus tétel a bírságok listáján. A büntetés szigorítását szorgalmazók egy két évvel ezelőtt történt tragikus esetre szoktak hivatkozni, amikor fiatalok egy csoportja belehajtott a Szávába. Engedély nélkül vezettek, részegek voltak, és néhánysn közülük a csomagtérben is utaztak. Ekkor merült fel az is, hogy aki szeszes ital hatása alatt van, elkobozhatják tőle a járművet is.

Nem ütközik az ilyen elképzelés a személyi tulajdon jogával?

– Dehogynem, azzal is, meg az alkotmányos jogokkal is. Mindig is azon a véleményen voltam, hogy ha ittasan vezet, zárják ki a forgalomból az illetőt, büntessék meg, vegyék el az engedélyét, de nem látom értelmét annak, hogy elvegyék a gépjárművét. Ez már tulajdonjog, vagyonjog kérdése. Aki ittas, ki kell a forgalomból zárni! Súlyos bűncselekmények esetén persze egész más a helyzet, de az már nem tartozik a közlekedési témakörbe.

Jó tanács zord időjárásban: akinek nem muszáj, ne induljon útnak! (Ótos András felvétele)

Jó tanács zord időjárásban: akinek nem muszáj, ne induljon útnak! (Ótos András felvétele)

Mi idegesíti a leginkább a közlekedésben, kiket büntetne meg a legjobban?

– Először is azokat, akik lakott területen az iskola közelében gyorsan vezetnek. Kockázatnak tartom azt is, ha valaki műszakilag kifogásolható autót vezet. Azokra is nagyon „haragszom”, akik engedély nélkül vesznek részt a forgalomban. Valamennyiüket drasztikusan megbüntetném. Hozzá kell tenni: azok is ebbe a kategóriába tartoznak, akiknél másfél ezrelék feletti az alkoholszint. Esetükben nincs min vitatkozni, józanítás és engedélymegvonás szükséges.

Egyet lehet tehát érteni azzal, hogy az ittas vezetőket nagyon meg kell büntetni.

– Az ennyire ittas vezetőket biztosan. Persze tolerancia országonként változik. Németországban a 0,8 ezrelék jelenti a határértéket, Magyarországon viszont egyáltalán nincs megengedve az alkoholfogyasztás vezetéskor. Szerbiában 0,3 ezrelék a határszint. Különböző tehát a megítélése annak, hogy az alkohol milyen szint felett számít veszélyesnek. Az orvosok úgy vélik, a 0,7 ezrelék alatti véralkoholszint nincs hatással az ítélőképességre, de hagyjuk meg a lehetőségét annak, hogy ez azért személytől függően is változhat.

Nem akar engedni a fagy, és úgy tűnik, hogy a havazás is folytatódik az előttünk álló napokban. Mire figyeljünk oda a leginkább?

– Az első jó tanács ilyenkor mindenképp az, hogy akinek nem muszáj, ne induljon útnak. Az autó legyen jó állapotban, figyeljünk oda az akkumulátorra, a téli gumikra. A lámpák, ködlámpák, ablaktörlő működjön. Teli tartállyal induljunk útnak, amikor muszáj. Legyen nálunk vontatókötél és hólapát is. Nem árt, ha viszünk magunkkal egy takarót és egy melegebb váltásruhát, csizmát is, hiszen előfordulhat, hogy kint kell dolgoznunk, a hóban. Mindig úgy induljunk útnak, hogy a legrosszabb útviszonyokra készüljünk fel. Folyadékot, kis ennivalót is csomagoljunk. Egy lecsúszás, egy baleset, egy hófúvás miatt akár tíz órát is tölthetünk odakinn. Temerin és Bácsföldvár között például három olyan szakaszt is tudok, amelyeken rendszeresek a hóátfúvások, bármikor elakadhat a közlekedés.

Egy tippet kérek: vajon az emberek hány százaléka indul napjainkban felelősségteljesen útnak?

– Nem tudok valami kedvező tippet adni, attól félek, öt százaléknál tartunk. Talán azok, akik telelni indulnak, kicsit jobban felkészülnek, mert a hegyekbe utaznak. Pedig a veszély nem a megtett kilométerek hosszúsága alapján leselkedik ránk, bajba lehet jutni itt, Vajdaságban is, pár falu átutazásakor. Néhány évvel ezelőtt még Bácskossuthfalvát sem lehetett elérni. A felkészülés ezért nagyon sokszor sokat jelenthet.