2024. április 16., kedd

Növekedett az SZNB devizatartaléka

A Szerbiai Nemzeti Bank devizatartaléka tavaly december végén 10 milliárd 204,7 millió euró volt, 386,8 millió euróval több, mint novemberben – közölte a központi pénzintézet.

A nettó devizatartalék (a bankok devizaeszköze nélküli tartalék) 8,36 milliárd euró volt, 231 millióval több, mint az előző hónapban.

Az SZNB megjegyzi, hogy a bruttó és a nettó devizatartalékok Szerbiában annak ellenére is növekedtek, hogy a nemzetközi pénzpiacon továbbra is kifejezetten kedvezőtlenek a devizaeszközök befektetésének feltételei. A jegybank devizabevételei tavaly bőségesen elegendőek voltak a kiadások fedezésére – szögezik le a jelentésben.

A bankközi devizapiacon decemberben 622,1 millió eurós forgalmat valósítottak meg, 253,5 millióval nagyobbat, mint az előző hónapban.

2016 decemberében a dinár nominálisan 0,2 százalékkal gyengült az euróhoz képest. A Szerbiai Nemzeti Bank 90 millió eurót vásárolt és 100 millió eurót adott el a bankközi devizapiacon, hogy enyhítse a napi túlzott árfolyam-ingadozást.