2024. március 28., csütörtök

Erős havazás nehezítette a közlekedést

– Szerbia egész területén nagy erőkkel tisztították a havat, több mint 2000 személy és 400 gép segítségével – mutatott rá Saša Stojanović, az építkezési, közlekedési és városrendezési minisztérium munkatársa.

A közúti közlekedéssel megbízott segédminiszter a lakosság türelmét kéri. Elmondása szerint az útkarbantartók teljes készültségben álltak, ennek köszönhetően az autóutak tegnap reggel járhatóak voltak, Belgrádban azonban a közlekedés nehézkesen zajlott. Hozzátette, hogy ilyen mennyiségű hó esetén nem várhatjuk el azt, hogy a közutak 3-4 óra alatt teljesen járhatóvá váljanak. Figyelmeztetett, hogy az úttestek minden irányban nedvesek.

– A terepen különösebb problémát nem észleltünk. Az első- és másodrendű utak, valamint az autóutak minden irányban járhatóak. Egyes részeket, amelyek a Kopaonikon, az Ürögi hágón (Iriški venac) keresztül vezetnek, illetve Golija és Sjenica környékén haladnak, lezárták a teherszállító járművek előtt – emelte ki.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Elmondása szerint a helyzet legsúlyosabb Vranjénál és Zaječarnál, ahol a viharos széllökések következtében az utakon akár félméteres hótorlaszok is kialakultak.

– A polgárok türelmét kérjük, a karbantartók folyamatosan dolgoznak, senki sem ül tétlenül – hangsúlyozta Saša Stojanović.

Az illetékes közlekedési segédminiszter felhívta a figyelmet, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, ne induljon útnak. Ha ez elengedhetetlen, az útra kelők téli felszerelés nélkül még véletlenül se közlekedjenek, valamint a feltételeknek megfelelően vezessenek.

Az igen alacsony hőmérséklet miatt a Nagy-Morava 22 év után ismét befagyott. A meglehetősen hideg időjárás miatt kialakult helyzet nemcsak Szerbiát, hanem Európát is érinti.

Veljko Kovačević, vízi közlekedéssel megbízott segédminiszter kijelentette, hogy azokon a folyókon, ahol nem engedélyezett a közlekedés, a jég vastagsága 15 centiméter, viszont a hét vége felé enyhülés várható. A jeget Bezdán és a Kazán-szoros között még nem törik, viszont a minisztérium elrendelte a Greben jégtörő hajó bevetését, amely a Vaskapu-szorostól indul el.

– A jégtörő hajókat a gyakorlatban sohasem a jég azonnali megjelenésekor indítjuk útjukra – mondta Kovačević.

Elmondása szerint a hajózás leállítása miatt naponta 60 000 eurós veszteséggel lehet számolni, mivel hajónként a kár elérheti az 1000 eurót is, és 60 hajó vetett horgonyt.

Az építkezési, közlekedési és városrendezési minisztérium az elsőrendű utakon, illetve az autóutakon óvatos közlekedésre figyelmeztet.

A niši Nagy Konstantin Repülőtéren a forgalom zavartalan, és a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren a repülők menetrend szerint járnak.