2024. április 16., kedd
SONGLINES – NAGRADA ZA NAJBOLJEG UMETNIKA GODINE

Lajko Feliks jedini Mađar među nominovanima

Lajko Feliks virtuoz na violini i citeri, jedini je Mađar koji je nominovan u najznačajnijem međunarodnom stručnom listu, koji dodeljuje tu vrednu nagradu.

(MTI, Szigetváry Zsolt)

(MTI, Szigetváry Zsolt)

Britanski stručni list je objavio nominaciju za najbolje umetnike godine gde se online može glasati i za umetnika godine i za orkestar godine. Glasanje može da se obavi na stranici www.songlines.co.uk do ponoći 31.januara. Feliks se pojavljuje na ovoj listi sa pločom ,,Most jöttem”-Fono. Na ploči se može čuti obradjena narodna muzika, saradnici su Čizmadia Ana, Palya Bea i Tinter Gabriela- pevačica, pored njih tu su i muzičari Brašnjo Antal, Sabo Čoban Gerge, Porteleki Laslo.

– Muzika Lajka Feliksa sadrži elemente muzičke baštine koje su ga pratile od ranog detinjstva, a to je folk, narodna muzika koju je upoznao u Vojvodini, mađarska, ciganska kao i rumunska muzika. Na ploči ,,Most jöttem” može se čuti virtuozno izvođenje dela na violini i citeri na temu folka-što može da se pročita na stranicama ,,Fono Budai Zenekar“ na predstavljanju ploče.

Urednici Songlines-a su u dvobroju za avgust-septembar 2016, za CD Top of The World, uvrstili na osmo mesto album ,, Most jöttem“.

Songliens Music Awards nagradu su osnovali 2009. godine sa ciljem da se priznaju i proslave muzički talenti iz celog sveta.