2024. március 29., péntek

Építkező módon haladnak előre

A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében téli szünidei játszó-, kézműves- és néptánctábort tartanak ezen a héten hétfőtől péntekig a zentai Művelődési Házban.

Eligazításon az ifjú szövőmesterek (Szögi Csaba felvétele)

Eligazításon az ifjú szövőmesterek (Szögi Csaba felvétele)

A kézműves-foglalkozásokat Mezei Erzsébet és Dimény Ibolya, a népdaloktatást Mezei Kinga és Tóth Rozália, a népi gyermekjátékokat és a néptáncot pedig Gnädig Kornélia és Baji Endre vezetik.

A táborba általános iskolás gyermekek jelentkezését várták; ottjártunkkor láthattuk, hogy a legtöbben az alsós korosztályból jöttek el, de volt néhány felsős, sőt két óvodás gyermek is.

Mezei Erzsébet a kézműves-foglalkozáson ezúttal a szalagszövés két technikáját tanította meg a kicsiknek, ami úgy kapcsolódik például a népzenéhez, hogy a későbbiekben ennek segítségével akár hangszertokok vállpántjait is el tudják majd készíteni (erről a témáról bővebben is szólunk jövő hétfőn az Üveggolyó mellékletben). Mezei Kinga elmondta, idén továbbra is Bodor Anikó vajdasági gyűjtéséből tanulnak dalokat, annyi a változás az előző évekhez képest, hogy most már nem csupán zentai és Zenta környéki dalok szerepelnek a programban, hanem a teljes Vajdaság területén gyűjtöttek. Ami a tábor egészére jellemző, hogy a korábbi alkalmakon megtanultakra építkeznek, így a dalok esetében is előveszik újra a régebbieket is, hiszen fontos ezeket átismételni, hogy igazán megmaradjanak a gyerekekben.

Fordulj, bolha, csosszantóra! (Szögi Csaba felvétele)

Fordulj, bolha, csosszantóra! (Szögi Csaba felvétele)

Baji Endre is hangsúlyozta, hogy az ő szekciójukban is a tavaly nyári szünidei munka folytatódik, amellyel az év közben is néptáncot tanuló fiatalokkal szeptembertől továbbra is foglalkoztak, és az egyik itteni csoporttal műhelymunka keretében készül is ebből egy színpadi műsor kalocsai táncokból. A másik csoporttal pedig Bodor Anikó gyűjtéséből származó vajdasági, főleg Tisza menti gyermekjátékokat, valamint sárközi táncokat tanulnak.

A tábor mindhárom szekciója kapcsolódik egymáshoz, hiszen a népművészet is szerves egészet alkot; ami pedig itt szintén közös bennük, hogy mindegyik foglalkozáson (egymásra is) építkező módon haladnak előre.