2024. március 28., csütörtök

Segítség a hidegben

A város területén több formában is segítenek a rászorulókon

Immár napok óta tart a kemény fagy, éjszaka közel −20 Celsius-fok van, és napközben is legfeljebb −10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mérhetünk. Habár a rendkívül hideg időjárás szerencsére eddig nem követelt áldozatot Szabadkán, oda kell figyelni az elesettekre, elsősorban a hajléktalanokra, a szegény sorsú családokra és a migránsokra, akiknek a legnagyobb segítség egy fűtött helyiség és némi ennivaló.

(Fotó: Priboj Zoltán)

(Fotó: Priboj Zoltán)

Mint Bunford Tivadartól, a városi képviselő-testület elnökétől megtudtuk, az önkormányzat ezekben a napokban igyekszik segíteni azoknak, akik a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, így ismét megnyílt a Gaj utca 50. alatti Melegedő, melyet immár negyedik éve működtetnek a Vöröskereszt, a Szociális Központ és a Caritas közreműködésével.

– A Melegedőben napi szinten mintegy 20 ember tartózkodik. Amellett, hogy meleg helyen vészelhetik át a leghidegebb napokat, naponta háromszor tudnak étkezni, lehetőségük van tisztálkodni, kapnak tiszta ruhákat és orvosi ellátásban is részesülnek. Emellett működik a Népkonyha is, melyet a Vöröskereszt működtet a szabadkai önkormányzat támogatásával. A Népkonyhán naponta 1100 rászoruló kap meleg ételt, melyet a város harminc helyi közösségében osztanak szét – mondta a képviselő-testület elnöke.

A migránsok a befogadóközpont területén lelhetnek menedékre a hideg elől. Jelenleg mintegy 250 migráns tartózkodik a központban, ahol fűtött helyiségek, tisztálkodási lehetőség és szükség szerint orvosi ellátás várja őket, illetve a külföldi támogatásnak köszönhetően naponta háromszori étkezésre van lehetőségük, ebből egyszer főtt ételt kapnak.

Bunford Tivadar hozzátette, a befogadóközpont meglévő épületei mellett a Szerbiai Vöröskereszt felállított egy fűthető sátrat is, hogy emberhez méltó körülmények között tudjanak enni és melegedni a migránsok, a Vöröskereszt szabadkai szervezete pedig ezenkívül ételcsomagot oszt azoknak a migránsoknak, akik a kelebiai határátkelőnél sátoroznak és nem hajlandók a befogadóközpontba menni.

Az előrejelzések szerint csütörtökön valamelyest megenyhül az idő, az éjszakák során már nem lesznek olyan erős fagyok, mint az elmúlt napokban, napközben pedig helyenként akár 0 fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála, ugyanakkor a meteorológusok havat, esőt, ónos esőt prognosztizálnak. Az enyhébb időjárás azonban csak átmeneti lesz, ezt követően ugyanis az előrejelzések szerint napközben −5 foknál nem lesz melegebb, éjszakánként pedig −12 fok körül alakul a hőmérséklet.