2024. április 19., péntek

A Meda-törvény

Az Anima Állatvédő Egyesület kezdeményezi a petárdahasználat korlátozását

Az újévi petárdázás halálra rémített egy kutyát Szabadkán. Az állatnak a félelemtől megállt a szíve. Ez a szomorú esemény indította arra a szabadkai Anima Állatvédő Egyesületet, hogy kezdeményezze a vonatkozó törvény módosítását a petárdahasználat korlátozása érdekében.

Sabina, az Anima Egyesület egyik aktivistája lapunknak elmondta, néhány hónappal ezelőtt találták rá Medára az utcán. A kutyának súlyos szemsérülése volt, melyet egy nagy ütés okozott. Azonnal állatorvoshoz vitték, s bár mindent megtettek, hogy megmentsék Meda szemét, mégis el kellett azt távolítani, hogy elkerüljék a fertőzést és a kutya életben maradjon. Medát a műtét után ideiglenesen befogadta egy család, amelynek már volt másik két kutyája, de annyira megszerették Medát, hogy véglegesen befogadták. A boldog végkifejlettel kecsegtető történetnek azonban szilveszter éjjelén véget vetettek a petárdák, melyek annyira megrémítették a kutyát, hogy szívrohamot kapott.

Meda sajnos nem az egyetlen állat, amely halálra rémült a petárdáktól, évente ugyanis mintegy ötezer házi kedvenc kap szívrohamot és háromszor annyi állat szökik el otthonról a petárda zajától való félelmében, mint év közben. Legtöbbjük soha nem talál haza, és sokan közülük az autók kerekei alatt végzik.

Mint az egyesület által megfogalmazott kiáltványban írják, a törvénymódosításért nemcsak az állatbarátoknak, hanem mindenkinek harcolnia kell, ugyanis azzal, hogy nő a kóbor állatok száma az utcákon, az emberek és a gyerekek is nagyobb veszélynek vannak kitéve, emellett a vagyontárgyainkra és a közlekedés biztonságosságára nézve is veszélyt jelentenek.

A Meda-törvénnyel a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó törvény módosítását és kiegészítését szeretnék elérni. Ennek alapján azt kérik, hogy a pirotechnikai eszközök használatát korlátozzák december 31-re és január elsejére, ahogy sok európai országban is van, továbbá, hogy kizárólag a városközpontban engedélyezzék a pirotechnikai eszközök használatát.

Mint írják, Szerbiában nincs megoldva a kóbor kutyák problémája, és biztonságuk szempontjából megengedhetetlen, hogy bárhol lehessen petárdázni, tűzijátékozni, főleg nem iskolák, óvodák, kórházak közelében. Szerbiában a házi kedvencek tartásának nincs kultúrája, így nagyon sok kutya félelmében elszökik a gazdájától az ünnepek tájékán, s mivel az állam nem végeztette el az állatok chippel való ellátását és a felelőtlen állattartás miatt sem szab ki büntetést, az elszökött állatokat képtelenség visszajuttatni a gazdáikhoz. Azok a kutyák, amelyek ilyenkor elszöknek otthonról, nem ismerik a forgalmat, éppen ezért veszélyeztetik a közlekedésben résztvevőket, de a nagyobb számú kóbor eb az utcákon a felnőttekre és a gyerekekre nézve is veszélyes lehet.

Az Anima Egyesület ezenkívül szeretné elérni, hogy a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó rendelkezések megszegéséért sokkal nagyobb büntetéseket szabjanak ki, illetve azt, hogy büntessék meg azokat a szülőket, akik kiskorú gyermeküknek megengedik a pirotechnikai eszközök használatát.

– A Meda-törvénynek az egyesületünk a kezdeményezője, azonban nagy támogatottságunk van a polgárok részéről is, elsősorban az állatbarátok körében. Első lépésben médiakampányban gondolkodunk, s nagyon fontosnak tartjuk, hogy a média foglalkozik ezzel a problémával és a kezdeményezéssel – emelte ki Sabina, és hozzátette, attól függően, hogy kezdeményezésüknek milyen fogadtatása lesz, a későbbiekben további lépéseket is tesznek.