2024. április 24., szerda

Javul a vízellátás Óbecsén

A Vodokanal Közvállalat nagy hangsúlyt helyez a szennyvízhálózat fejlesztésére is

Évekre visszamenőleg rendszeresen súlyos vízhiány jellemezte Óbecse ellátását a nyári hónapokban, sok bosszúságot okozva ezzel a lakosságnak. Tavaly nyáron azonban jóval ritkábban esett szó a városban ezekről a gondokról: volt ugyan néhány meghibásodás, de vízkorlátozásra csak 23 óra után került sor. Zoran Grbić, a Vodokanal igazgatója szerint ennek oka az, hogy a 35 kútból csupán 17 működik.

– Új kutakat kell fúrni, de ebben tízévnyi lemaradásunk van, csak az utóbbi két évben történt e téren némi javulás, amikor saját forrásokból sikerült egy-egy kutat fúrnunk. Saját eszközökből eddig soha nem került erre sor. Tavaly nyertünk a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárságtól is támogatást, ebből ikerkutat fogunk fúrni – mondta el Grbić a Becsei mozaik érdeklődésére.
Tavaly három nagy projektet sikerült megvalósítania a vállalatnak: egy új ikerkúttal sikerült elérni a nyáron szükséges 100 l/mp-es kapacitást, Péterrévén befejezték a vízellátási projekt első szakaszát, és részt vettek a mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság pályázatán is, amelyen a péterrévei beruházás második szakaszára kértek pénzt.
Óbecse községben a szennyvízhálózat lefedettsége nagyon rossz, a háztartásoknak csak a fele rendelkezik szennyvízelvezetéssel. A Környezetvédelmi Alap 23 millió dinárt ítélt meg a községnek ezekre a fejlesztésekre, ebből a Stevan Kojić és a Đura Jakšić utcában fognak építkezni. A Nagy István utcában tavaly megkezdték a csatorna kiépítését, amit az idén folytatnak, a Radivoj Simić utcától a Dimitrije Tucović utcáig pedig elkészül majd a fővezeték, amelyre később a mellékutcákból is rá lehet majd csatlakozni. Ezzel az összességében csaknem öt kilométeres fejlesztéssel tíz százalékkal nő majd a szennyvízhálózati lefedettség a városban, és a városközpont közelében lévő utcák (Újvidéki, Uroš Predić, Miloš Bugarski, Köztársasági és Sinđelić utca) is végre szennyvízcsatornát kapnak.
A közvállalat tervei között szerepel egyebek mellett a vízórák távolsági leolvasása is.
– Nagy gondjaink vannak a vízórák leolvasásával, télen két hónapon át nem tudjuk ezt a munkát elvégezni. Ha lenne távolsági leolvasónk, az utcáról is le tudnák mérni az adatokat, és hiba sem lenne benne. Az óracserét mi finanszíroznánk, hiszen ötévente cserélnünk vagy hitelesítenünk kell a vízórákat. A régi készülékek akár maradhatnak is, egy rácsatolt modullal is meg lehet oldani a távolsági leolvasást – jelentette ki az igazgató.
Január elseje óta egyébként többe kerülnek a Vodokanal Közvállalat szolgáltatásai: a háztartásokban tíz százalékkal nő a vízdíj, a gazdasági fogyasztók azonban öt százalékkal kevesebbet fizetnek majd. Azok a háztartások, amelyeknek van szennyvízelvezetésük, 90,50 dinárt fizetnek ezentúl a víz köbméteréért (48,40 dinárba kerül a vízellátás, 18,03 dinár a szennyvízelvezetés és 24,08 dinár a szennyvíztisztítás). Azok, akik nincsenek rácsatlakozva a városi szennyvízhálózatra, 48,40 dinárt fizetnek a víz köbméteréért. A felhasznált víz után fizetendő összeghez minden fogyasztó esetében hozzá kell még adni 60,50 dinárt, ami egy háztartásonként fizetendő fix illeték.
Gazdasági fogyasztók a mostani 232,89 dináros köbméterenként ár helyett öt százalékkal kevesebbet, azaz 221,25 dinárt fizetnek, valamint a csatlakozó átmérőjétől függően egy 50 és 2000 dinár közötti fix illetéket is. Az intézmények változatlanul 117,33 dinárért kapják a vizet, a fix illeték az ő esetükben 50 és 1000 dinár között mozog. A Vodokanal egyéb szolgáltatásai is drágultak, így többe kerül a víz-, szennyvíz- és csapadékelvezető-hálózatra történő csatlakozás jóváhagyása, a hálózatokról történő le-, illetve visszakapcsolás, a csatlakozási ötlettervek kidolgozása és a harmadik személy számára végzett szolgáltatások díja is.