2024. április 25., csütörtök

Ezerszáz gyerek az orvosnál

Magyarkanizsán tombolt már az influenza, de rövidesen ismét jön a járvány

Magyarkanizsán a hányással, hasmenéssel kísért influenzajárvány épp lecsendesedőben van a nagy decemberi roham után, de a szakember szerint ez csak átmeneti állapot. A tanítás megkezdésével februárban minden bizonnyal újabb hullámra lehet számítani. Leginkább a gyengébb immunrendszerűeknek, az időseknek és a gyerekeknek kell még jobban odafigyelniük.

Dr. Győri Ilona gyermekorvos, a magyarkanizsai egészségház doktornője adott beszámolót és hasznos tanácsokat.

– A téllel együtt jöttek a vírusos megbetegedések meg a jó hideg, ami szerencsénkre nem kedvez a vírusoknak. Ezek a felső légúti megbetegedések nálunk már december elején megkezdődtek, azóta nagy számban gyógyítottuk a betegeket, akik hirtelen jelentkező magas lázra panaszkodtak, ami három–öt napig tartott fejfájás, orrfolyás, köhögés és izomfájdalom kíséretében, itt-ott hasmenés is jelentkezett. Volt egy másik vírusos fajtánk is, ahol kevesebb lázzal, rövidebb ideig, hányással kísért betegségről volt szó. A magyarkanizsai egészségház gyermekgyógyászati rendelőjében december elsejétől majdnem 1100 gyereket vizsgáltunk, gyógyítottunk ilyen téli, vírusos megbetegedések miatt. Ezek influenzához hasonló megbetegedések voltak. Nálunk már csökkenőben van a betegség, ez magyarázható a hideggel és a tanítás szünetelésével, hiszen ilyenkor kevésbé szórják szét egymás között a gyerekek a vírusokat. Amikor nincsenek közösségben a gyerekek, csak a családon belül terjed inkább a betegség. Védekezni természetesen lehet, de egész évben erősítenünk kell az immunrendszert, nem csak akkor, amikor már fennáll a betegség. Ha nem muszáj, közösségbe ne menjünk! Most jó, hogy nincs tanítás, de amint a jövő héten megkezdődik, tíz nap múlva folytatódni fog a hullám. Oda kell figyelni a munkafelületek tisztán tartására, emellett a helyiségeket szellőztetni kell kétóránként pár percre. Az étkezéssel is sokat elérhetünk. C-vitamint nagyobb adagban kell bevinni a szervezetbe, friss gyümölcsöket, gyümölcsleveket fogyasszunk minél nagyobb mennyiségben, forduljunk a természetes megoldások felé, amelyek karnyújtásnyira vannak most tőlünk, a fokhagyma, a méz, a savanyú káposzta, a cékla például mind-mind elérhető közelségben van. Ezt a betegséget ki kell pihenni, ki kell feküdni, máskülönben felléphetnek szövődmények. Ha már megvan a baj, lázcsillapításra gyógyszert, hűtőfürdőt, hűtőborogatást lehet alkalmazni, az orrtisztításra kell odafigyelni, kamillateás gőzölést is be kell vetni. Attól függetlenül, hogy hideg van, ajánlatos nagyon felöltöztetve, de legalább egy órát kint tölteni a gyereknek, felnőttnek egyaránt, amikor egészségesek vagyunk, hogy megeddzük a szervezetünket.

Magyarkanizsán továbbra is felvehető az influenza elleni ingyenes védőoltás. A páciensek először a választott orvosuknál jelentik be kérelmüket – aki megvizsgálja őket, hogy esetleg talál-e valamiféle ellenjavallatot –, onnan pedig elirányítják őket a szakszolgálathoz, ahol bárki felveheti a vakcinát.