2024. április 25., csütörtök

Németországban hamarosan elismerik a szerbiai jogosítványt

A szerbiai állampolgárok hamarosan külön vizsga nélkül németországi jogosítványra cserélhetik a szerbiait – írja a Deutsche Welle, megjegyezve: arra várnak, hogy Berlinben aláírják az erre vonatkozó közös nyilatkozat szövegét, majd hogy ugyanezt Belgrádban is megtegyék.

A Deutsche Welle részletezi, hogy Németországnak több országgal van kétoldalú megállapodása a vezetői engedélyek kölcsönös elismeréséről. Ezek között vannak az Európai Unió országai, Ausztrália, az Egyesült Államok, Kanada..., de Szerbiával még nincs ilyen egyezség.

December derekán a hazai médiában olyan hír jelent meg, hogy már január 1-jétől el fogják ismerni Németországban a szerbiai jogosítványokat, ez azonban mindeddig nem történt meg. Tény viszont, hogy a szerbiai belügyminisztérium és a németországi közlekedési minisztérium illetékesei már megbeszélték a részleteket. Időpontot még nem emlegetnek, de várható, hogy a közös dokumentumot heteken belül aláírják.

A német külügyminisztériumban azt mondják: a szöveg német, angol és szerb nyelvű változatát még egyszer nemzetközi jogi ellenőrzés alá vetik, mert decemberben bizonyos módosításokat eszközöltek rajta. A szerbiai belügyminisztériumban megerősítették, hogy a berlini aláírásra várnak, hogy azután szerbiai rendőrség igazgatója is kézjegyével lássa el az okmányt, amely ezek után hatályba léphet.