2024. április 19., péntek

Mackótörvény

Meda kutyát, szemsérüléssel, az utcán találták. Kutyamentők gyógyították, gondozták, majd a nyáron örökbe adták. Új tulajdonosai szerint Meda olyan csodálatos kutya volt, amilyenről mindig is álmodtak. Meda, azaz Mackó szilveszter éjjelén a lövöldözések és a petárdák hatására szívrohamot kapott és elpusztult. Évente úgy ötezer eb veszti életét hasonló módon, jelentős részük épp a sokkoló ünnepi petárdázások következtében, és háromszor ennyi fut világgá félelmében. A közösségi média még most is tele van az elveszett állatok képével.

Mackó elvesztése után a szabadkai Anima állatvédő szervezet akciót kezdeményezett a Meda-törvény meghozatalára, szerintük ez a törvény nem csak állatvédelmi szempontból lenne fontos, hanem a sok utcára került kutya miatt az emberek és a közlekedés biztonsága miatt is. Újvidéken is lassan hagyománya lesz a szilveszteri petárdázások miatti tüntetéseknek, legutóbb vasárnap vonultak ismét utcára a Két perc csend aktivistái és szimpatizánsai. Bejelentésük szerint a Stop a petárdáknak elnevezésű kampány január 13-áig tart.

A szakemberek szerint a petárda és a rakéta hangja az állatoknak egy háborúval egyenértékű, ilyenkor sokkos állapotba kerülhetnek és hatalmas távolságokra képesek elkóborolni. Ebben az állapotukban az állatok félelmükben akár támadhatnak is. Szerbiában tavaly januárban hozták meg a közrendről és nyugalomról szóló törvényt, ez a kéregetés, álomfejtés, prostitúció mellett a pirotechnikai eszközök használatát és a lövöldözést is bünteti, ha ezzel megzavarják a közrendet és a polgárok nyugalmát. Ez utóbbi cselekményekért jelenleg 10 és 50 ezer dinár közötti pénzbüntetés vagy 40 és 120 óra közötti közmunka jár. Azok, akik a szabálysértést csoportosan (három vagy annál több személy) követik el, 30-tól 60 napig terjedő börtönbüntetés elé néznek.

Az Animások azt szeretnék, ha a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó szerbiai törvényt európai módon egészítenék ki, azaz a petárdák és más pirotechnikai eszközök használatát időben (december 31. és január 1. közötti időszakra) és térben (terekre, városközpontokra) is korlátoznák. A büntetések összegének emelését szorgalmazzák, valamint azt, hogy a törvényszegő kiskorúak szüleire is sújtson le a törvény szigora. Kezdeményezésüket a közösségi hálón több százan támogatják, hiszen a pirotechnikai eszközök nemcsak az állatokra, hanem a petárdázó gyerekekre és az ingatlanokra is veszélyt jelentenek.

Én nem csak a petárdázókra orrolok. Haragszom sok kutyatulajdonosra is. Amellett, hogy Magyarországon a petárdák forgalmazása és használata is tilos, rendelet írja elő azt is, hogy a gazdáknak ilyenkor kötelességük elzárni a kutyájukat. Mifelénk, különösen vidéken, nem szokás a kutyákat beengedni a házba, és nem szokás chipezni sem. A petárdázáskor is udvarra száműzött ebek félelmükben világgá mennek, és chip nélkül nem lehet őket visszajuttatni gazdájukhoz. Az állam sem veszi komolyan a problémát, nem tesz semmit a felelőtlen ebtartók felelősségre vonása érdekében sem. Emiatt lesz – a petárdázástól függetlenül is – egyre több kutya az utcákon.

Petárdázás sajnos az idén és jövőre is lesz, hazai szokásokhoz híven több napon át. Az, hogy házi kedvenceink hogyan élik túl ezeket a napokat, egyelőre csakis rajtunk múlik. Fogadjuk meg a szakemberek egyszerű tanácsait! Ha olyan jó fejek vagyunk, hogy a kutyánkat befogadjuk a házba, csukjunk ablakot és húzzuk be a függönyt. Hagyjunk sok vizet az edényükben és étel is legyen bőven, hogy a stressz kompenzálódjon. Hagyjuk bekapcsolva a rádiót hangosabban a szokásosnál, hogy a beszéd vagy zene elvonja a figyelmét. Ha valaki nem hajlandó egy fedél alatt tartózkodni veszélyeztetett „kedvencével”, vigye be a garázsba vagy a fészerbe, ilyenkor előtte pár napig szoktassa az új helyhez, de ne kösse meg. Lássuk el chippel vagy a nyakörvön tüntessük fel a címet, telefonszámot, a nagyon félénk kutyáknak pedig érdemes enyhe nyugtatót felíratni az állatorvossal.