2024. április 18., csütörtök

Az árleszállítások útvesztői

Gondolkodtak már el azon, vajon miért kerít hatalmába bennünket a birtoklási vágy, amikor megpillantjuk az árleszállítást jelző táblákat, feliratokat? Miközben sétálgatunk az akciókkal teli kirakatok között, az az érzésünk támadhat, ez bizonyára egy vissza nem térő alkalom, és ez az utolsó lehetőségünk, hogy az adott árucikkeket olcsóbban megszerezzük magunknak. A titok abban rejlik, hogy a korábbi bőséges kínálatot követően a termékek szűkös száma megnöveli a fogyasztók érdeklődését a kedvezményes árakkal teli üzletek kínálata iránt, és ilyenkor az akcióknak köszönhetően még olyasmit is megveszünk, amire különösebben nincs szükségünk. A marketing-pszichológiával foglalkozó szakembereknek pedig éppen ez a céljuk, hogy mi elhiggyük, az, amit látunk, elfogyhat, és ezután már nem lesz alkalmunk beszerezni. Azonban a jelenlegi szűkös anyagi helyzetben a leárazások során valóban meggondolatlanul költekeznénk?

Kihasználja a téli árleszállításokat?

 

Igen: 66 (24,7%)

Néha: 89 (33,3%)

Nem: 112 (42%)

Az év végi, illetve eleji árleszállítások első hallásra csábítónak tűnhetnek, azonban sokan akár kétszer is meggondolják, mennyire nyúlnak bele pénztárcájukba. A bevásárlóközpontokban felelevenedő nyüzsgő kép a valóságtól bizonyára messze áll, és csupán egy kiszínezett pillanatképről beszélhetünk. Ugyanis a szerbiai lakosság többsége még a szezonális leárazások időszakában sem engedheti meg magának, hogy átadja magát a csábításnak és gondolkodás nélkül kedvére költekezzen. Legtöbben ugyanis azt veszik meg, amire igazán szükségük van. Emellett a hazai akciók olykor becsapósak lehetnek. A szerbiai kiárusítások alkalmával a kedvezmények mértéke nagyon ritkán haladja meg a 30 százalékot. Mindez nagyon messze áll a külföldi valóságtól, ahol ilyenkor a 70 százalékos engedmény szinte magától értetődik. Szerbia ilyen szempontból is elmarad egyes nyugat-európai államoktól, hiszen a nálunk jellemző fogyasztói kultúra még meg sem közelítette a külföldi leárazások igazi jellegét. Környezetünkben bizony az árleszállítást követően is magas árakkal szembesülünk. Ennek ékes példája az Amerikai Egyesült Államokban igen közkedvelt fekete péntek (Black Friday) láz, ami már Szerbiába is látványosan megérkezett, mégis egészen sajátos értelmet nyert térségünkben. Nagy volt a reklám, a felhajtás, mégis több ismerősömtől hallottam azt, hogy kiábrándultak nemcsak a kínálattal, hanem az árleszállítással kapcsolatban is, ami ez alkalommal sem volt nagyobb 20–30 százaléknál. Annak ellenére, hogy minden eddiginél nagyobb volt a tolongás az egyik újvidéki bevásárlóközpontban, hozzám hasonlóan sokan csak egy tiszteletkört tettek, és bizony csalódniuk kellett az árleszállítás mértékét illetően. A másik dolog, amire ilyenkor figyelnünk kell nekünk, fogyasztóknak, az a termékek minősége, hiszen még külföldön megfelelő minőségű árucikket kínálnak, Szerbiában gyakran előfordul, hogy az akciós termékek hibásak. Mindemellett a bevásárlóközpontokban látható tömeg nem ad reális képet arról, hogyan éli meg az átlagpolgár ezt az időszakot, ugyanis a kirakatok között hömpölygő tömeg igen kis százalékát képezi a város összlakosságának.

Jobbik esetben még a mi kevésbé fogyasztói társadalmunkban is ilyenkor olcsóbbak egyes árucikkek. Pszichológiai szempontból pedig mindannyiunkat jó érzéssel tölt el az, ha valamit olcsóbban veszünk meg, ha azt megengedhetjük magunknak. Sokan ilyenkor úgy érzik, mintha spóroltak volna. A jelenlegi egyáltalán nem könnyű anyagi helyzetben, főleg Szerbiában, még inkább odafigyelünk az akciókra, hiszen az átlagéletszínvonal-csökkenésnek köszönhetően talán még nagyobb hangsúlyt fektetünk a spórolásra. A fent említett példák alapján bizonyára valamennyivel növekszik az eladások száma, azonban a vásárlók száma nem változik jelentősen, hiszen az életszínvonal jócskán visszaesett. Az érdeklődés ugyan nagyobb, és olyanok is bemerészkednek az üzletekbe, akik amúgy elővigyázatosságból nem tennék meg. Egyesek még ilyenkor is csak a legszükségesebb dolgokat veszik meg, és a kedvezőbb árak ellenére a márkaboltok alaptermékeit engedhetik meg maguknak. Mindezek ellenére nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a leárazások igen népszerűek, hiszen egyáltalán nem mindegy mi mennyibe kerül. Ilyen szempontból a spórolás és az akciók talán még nagyobb jelentőséggel bírnak, még ha a bevételeink alacsonyabbak is, és a többség arra költ, amire muszáj, de talán a szezonális árleszállítások bár némi megkönnyebbülést jelenthetnek hétköznapjainkban.