2024. április 19., péntek

Orvhalászok és korcsolyázók a tavon

A tározó befagyása előtt 1200 méternyi, illegálisan lefektetett hálót szedtek fel a sporthorgászok

A figyelmeztetések ellenére ezekben a napokban nagyon sokan korcsolyáztak, csúszkáltak, szánkóztak a Topolyai-tó befagyott jegén.

Hétvégi hangulat a Topolyai-tavon (Herceg Elizabetta felvétele)

Hétvégi hangulat a Topolyai-tavon (Herceg Elizabetta felvétele)

Linder Zoltán, a Tó Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a hideg idő ellenére veszélyes a jégre menni, ha ezt valaki mégis megpróbálja, csakis saját felelősségére teheti. A mederből még mindig kiálló második villanykaró közelében például máig is működik az a két artézi kút, melyeket a terület elárasztása előtt fúrtak ott ki. A kiáramló melegebb víztől pedig elvékonyodhat a jégréteg. A korábbi években is volt rá példa, hogy valaki beszakadt ott, és csak a gyors mentésnek köszönhető, hogy az illető nem fulladt a tóba. Ha valaki a saját felelősségére mégis rámegy a jégre, akkor azt a strandnál tegye, azon a részen, ahol csupán térdig ér a víz. A jég vastagsága is itt érheti el a talán már biztonságosnak számító 12 centimétert.

Linder azt is elmondta, hogy közvetlenül a tározó befagyása előtt 1200 méternyi, illegálisan lefektetett hálót szedtek fel az egyesület önkéntesei, s a hálóból több mint száz, méretes süllőt sikerült kiszabadítani. Az orvhalászok tehát továbbra is próbálkoznak, a környezetvédő sporthorgászok pedig éberek. Ezúttal is a hálók kihelyezését követő néhány órán belül intézkedtek, a rendőrség is a helyszínen járt, és most nyomoz az ügyben.