2024. március 29., péntek

Januári mártózás

Vannak, akik a befagyott Tiszában is tudnak fürödni

Vízkereszt ünnepén, január hatodikán a bátor magyarkanizsai fiatalembereket a dermesztő hideg és a teljes szélességében befagyott Tisza idén sem tántorította el attól, hogy megmártózzanak benne.

Már hagyománnyá vált Kovács Bicskei Gábor és Domonkos Tibor számára ez a tevékenység, hiszen öt éve rendszeresen elvégzik ezt a rituálét. Idén azonban a szokásosnál is hidegebb volt, sőt mivel be is fagyott a Tisza vize, előző nap léket vágtak, hogy legyen hol megmártózniuk. A magyarkanizsai cserkészcsapat Tisza-parti vízitelepén lévő mólónál aztán csobbantak is egyet.

– Testvérem és egy barátja kezdték ezt az azóta már nálunk szokássá vált mártózást néhány éve, majd beavattak engem is. A hagyomány szerint, ha jól tudom, régen a legények jártak vízkeresztkor fürdeni vagy legalábbis megmártózni a hozzájuk legközelebb lévő vízhez vagy kúthoz, és mivel hagyománytisztelő ember vagyok, a háromkirályok ünnepének is nevezett napon én is most már évek óta megmártózom a folyóban. Tizenegy-két centi volt a Tisza jege, amin előző nap délután léket vágtunk baltával, aztán az másnap délre visszafagyott öt-hat centire, és újból fel kellett törni, hogy belemehessünk a testvéremmel. A felkészülés annyi volt, hogy akarok! Különösebb edzést nem igényel ez a dolog, csak akaraterőt. Megmártóztunk, majd törölközőbe csavargóztunk, és utána megittunk egy jó meleg teát – mesélte Gábor.