2024. április 23., kedd

Nem hitelesítik a régi betegkönyveket

Az óév utolsó napjáig le kellett volna cserélni a régi betegkönyveket, vagy legalább meg kellett volna indítani az új okmány kiadásának folyamatát. A lakosság nagy része az elmúlt időszakban igényelte is a betegkönyvek cseréjét, az új, csippel ellátott egészségügyi kártya kidolgozása azonban hónapokat vesz igénybe.

A Köztársasági Betegbiztosítási Alap sajtószolgálata bejelentette, hogy január 1-jétől nem adják ki és nem hitelesítik a régi betegkönyveket. Azok a személyek, akik az új esztendő beköszöntéig hitelesíttették, továbbra is az említett okmány felmutatásával igényelhetik az orvosi ellátást. A régi betegkönyv a feltüntetett időpontig érvényes, valamint a csippel ellátott kártya kiadásáig. Azok, akik már beindították az egészségügyi kártya kiadásának folyamatát, de még nem kapták kézhez a kártyát, a betegkönyvük mellé az egészségügyi biztosító által kiadott igazolást kaptak. A betegbiztosítási alap figyelmeztet, hogy ez az igazolás csupán bizonyítéka annak, hogy az illető kérvényezte az új okmányt. Ilyen esetben a polgároknak a régi betegkönyvükkel együtt okvetlenül fel kell mutatniuk az említett igazolást.

A gyerekek, az állapotos nők az új kártyák kidolgozásáig használhatják régi egészségügyi könyvüket, függetlenül attól, hogy érvényes-e vagy sem. A kártyák kidolgozását követően a betegkönyvek és az említett igazolások már nem lesznek érvényesek. A betegbiztosítási alap ismételten rámutatott arra, hogy a következő időszakban folytatódik a régi okmányok cseréje, és a polgárok továbbra is személyesen a biztosító tolóablakainál, valamint elektronikus úton az e-közigazgatáson keresztül vagy a postákon kérvényezhetik az egészségügyi kártyák kadását.