2024. április 25., csütörtök
KOMMENTÁR

Nyereményjátékkal a szürkegazdaság ellen

Nyerni mindenki szeret. A szerb állam is, amely ezúttal nyereményjátékkal próbál fellépni a szürkegazdaság ellen, és nyilván nyerni akar. Január elsejétől ugyanis meghirdette a Vedd át a számlát és nyerj! (Uzmi račun i pobedi) elnevezésű nyereményjátékot, amelyben értékes nyereményeket sorsolnak ki azok között, akik összegyűjtenek és beküldenek tíz, különböző üzletben kapott bolti számlát vagy ugyanennyi bankkártyás fizetésről szóló bizonylatot 100 dinár feletti értékben. Azok a felnőtt szerbiai lakosok, akik nyerni szeretnének, február elsejétől március végéig küldhetik be a számlákat a postahivatalokban átvehető ingyenes, már megcímzett borítékokban. Ezeken már csak személyes adatokat kell feltüntetni, mégpedig a nevet, a lakcímet, a személyi és telefonszámot. A szerencsések pedig gazdagabbak lehetnek akár egy belgrádi lakással vagy egy Fiat 500L típusú gépkocsival, valamint bel- és külföldi kirándulást nyerhetnek Disneylandbe, Párizsba és New Yorkba, illetve különféle műszaki cikkeket. A tervek szerint négy húzást tartanak, amelyeket hetente bonyolítanak le márciusban és áprilisban. Nyilván a nyereményjáték tömegesítése és össznépi jellege végett ezzel párhuzamosan versenyt szerveznek a községek és városok számára is, hogy közülük melyikben gyűjtenek legtöbb számlát. Esetükben az elbíráláskor figyelembe veszik a lakosság létszámát és a helyi átlagbér nagyságát. A legaktívabbak pedig ingyenes Wifi-zónákhoz juthatnak.

A számlalutrival nyilván az állam igyekszik minél nagyobbat „szakítani”, és egyszerre több „nyereményt” is bezsebelni. Ha sikeres lesz a nyereményjáték, akkor nemcsak a szervezője, hanem talán a legnagyobb nyertese is lehet, méghozzá több szempontból is. Hiszen a nyereményjáték így vagy úgy, de közérdeket szolgál. A gyakorlati haszna és a népnevelő szándéka mellett azonban jó politikai marketingfogásnak is tűnik, ami jót tehet a jelenlegi államvezetés népszerűségének, valamint bel- és külföldi megítélésének. Különösen, ha tudjuk, hogy áprilisban elnökválasztást is tartanak Szerbiában, így ez a hatalomnak még kapóra is jöhet a kampányban. Az ingyenes nyereményjáték és a jelentős nyeremények miatt biztosan nagy lesz az érdeklődés a lakosság részéről, amire aztán lehet építeni.

A nyereményjátékkal egyébként az állam nem titkolt célja, sőt eltökélt szándéka, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szürkegazdaság okozta problémákra, és a számlák átvételével annak visszaszorítására biztassa az embereket. A szürkegazdaságról annyit érdemes tudni, hogy az olyan legális tevékenység, amit nem legálisan űznek, tehát adót csalnak vele, és ezzel megrövidítik a költségvetést, amiből az állam működését finanszírozzák. Kétséges, bár elképzelhető, hogy a számlalutrival sikerül némiképpen hozzájárulni a szürkegazdaság visszaszorításához, amely a közbeszéd szerint Szerbiában a bruttó nemzeti össztermék, a GDP 30 százalékát jelenti, ami állítólag a legmagasabb Európában. A népnevelő szándéka viszont célravezető lehet, hogy a lakosság megértse, a törvény szerint minden áruért és szolgáltatásért kötelesek számlát kiállítani a kereskedők és a vállalkozók, akik ezzel bizonyítják, hogy adóznak az államnak és legálisan dolgoznak. Majd ezekből a költségvetési bevételekből lehet aztán fizetni a közalkalmazottak bérét, valamint iskolákat, utakat és kórházakat építeni, illetve különféle fejlesztéseket végrehajtani, aminek remélhetőleg valamilyen formában a lakosság látja hasznát.